Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 februari 2017

Allt du behöver veta om kramp – och vad du kan göra åt den

Kramp kan dyka upp när som helst – men oftast slår den till mitt i natten eller när du överansträngt dig fysiskt. Det här kan du göra för att förebygga och lindra.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Kramp är hemskt obehagligt och kan göra riktigt ont, men farligt är det lyckligtvis inte.

Vad muskelkramp hos friska människor beror på är oklart. I alla fall den där krampen som utan förvarning slår till nattetid eller i samband med att man håller på att somna.

Hyperaktiva nervceller

Det spekuleras ibland i att kramp har att göra med brist på salt, mineraler eller vätska. Men det finns väldigt litet vetenskapligt stöd för att det skulle stämma. En troligare förklaring ligger i nervsystemet.

Färsk forskning tyder på att motoriska nervceller, vars uppgift är att skicka impulser från hjärnan till musklerna, av okänd anledning ”går bananas”. Cellerna blir överaktiva och säger då åt muskeln att dra ihop sig gång på gång.

Saltgurka mot kramp

Du kanske har hört eller själv upplevt att saltgurka hjälper mot kramp. Det ligger något i det, men kanske inte på det sätt du trodde.

Vid ett vetenskapligt test visade det sig att spadet från saltgurkan kraftigt förkortade kramptiden hos de drabbade. Men inte för att det återställde salt- eller vätskebalansen hos försökspersonerna. Effekten kom nämligen långt innan deras celler hunnit ta upp vare sig det ena eller det andra.

I stället tror forskarna att det är ättiksyran i spadet som gör skillnad, genom att molekyler träffar receptorer i svalget och kortsluter krampreflexen.

Kramprisken ökar med åldern

Kramp, särskilt i vader och fötter, är vanligt hos äldre och hos gravida. Annars varierar benägenheten att få kramp från person till person. Det verkar finnas en ärftlig faktor som spelar in. Högt BMI, åderbråck, svullna ben och obefintliga stretchvanor är också sådant som ökar kramprisken.

Kramp kan även utlösas av fysisk överansträngning, till exempel tuff backlöpning eller distanssimning.

Så här motverkar du kramp:

1. Stretcha regelbundet

Om du brukar få vad- och fotkramp kan du testa att stretcha tre gånger om dagen i 4-5 minuter åt gången. Ställ dig en meter från en väg och pressa händerna mot väggen. Luta dig lite framåt, med hälarna kvar i golvet, så att vaderna sträcks ut. Håll i tio sekunder, släpp efter och upprepa.

2. Håll i gång

Motionera regelbundet. Det förebygger troligtvis kramp.

3. Skaffa stöd

På apoteket kan du köpa speciella stödstrumpor avsedda att motverka kramp. Testa!

4. Fimpa

Dra ner på rökningen, det kan hjälpa.

5. Krydda

Ät chili, ingefära, kanel, kryddnejlika eller senap när krampen slår till. Om du brukar få kramp när du tränar, stoppa i dig något av detta lite innan du startar ditt pass. Enligt rätt så ny forskning kan de här kryddorna ha effekt mot kramp.

6. Mjuka upp

Massera och stretcha gärna de muskler som brukar krampa innan du lägger dig på kvällen. Det är allra bäst om musklerna är lite uppvärmda först.

7. Sträck, sträck, sträck

Får du sendrag, alltså kramp i vad och fot, gör så här: sträck ut benet och böj upp foten så att dina tår pekar uppåt. Håll en stund. En annan variant är att gå omkring på hälarna i någon minut.

8. Värm upp

Om det går, ta ett varmt bad eller en varm dusch för att lindra krampen. En vetevärmare eller liknande kan också vara skönt att lägga på den krampande muskeln.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen