Allt om jodbrist
Svenskarna får i sig allt mindre jod, vilket ökar risken för allvarliga sjukdomar. Så här får du i dig din dagliga dos!
Livsmedelsverkets rapport Matkorgen (obs: extern länk) visar att svenskarnas intag av jod har minskat dramatiskt sedan slutet av 1990-talet.
Det kan få allvarliga följder då grundämnet jod är avgörande för kroppens ämnesomsättning.
Jod och sköldkörtelsjukdomar
Brist på jod kan leda struma och förstorad sköldkörtel. Om gravida får i sig för lite jod kan det störa utvecklingen av nervsystemet hos fostret och leda till psykiska utvecklingsstörningar.
Sverige har varit bland de mest framgångsrika länderna i att öka jodintaget. Bland annat genom att sedan 1930-talet ha berikat hushållssalt med jod, vilket har minskat antalet fall av struma markant.
Svenskarna äter för lite jod
Men i dag går utvecklingen åt fel håll enligt Livsmedelsverket. Exakt varför vet ingen, men experterna tror att det finns fler orsaker:
- Att livsmedelsindustrin minskat sin användning av salt
- Att djuruppfödare använder foder som är fattigare på jod
- Att många drar ned rejält på saltet av hälsoskäl
- Att populära, nya saltsorter som flingsalt, himalayasalt med flera, oftast inte innehåller jod – väljer du ett av dessa, kontrollera att det är med tillsatt jod
Läs också: Höga halter av kadmium i grovt bröd
Bästa källorna till jod:
- Salt som berikats med jod är en säker källa – 50 mikrogram jod per gram.
- Andra bra källor är mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier vilka innehåller mycket jod.
- Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter, varierande beroende på algsort och preparat.
OBS: Det är viktigt att inte få i sig för mycket jod: maxgränsen går vid 600 mikrogram jod per dag!Läs också: Ät potatis och få i dig kalium
Så här mycket jod behöver du – rekommenderat dagsintag
- Spädbarn 0-11 månader: 50 mikrogram
- Barn 1-2 år: 70 mikrogram
- Barn 2-5 år: 90 mikrogram
- Barn 6-9 år: 120 mikrogram
- Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
- Gravida: 175 mikrogram
- Ammande: 200 mikrogram
OBS: Man bör inte överskrida maxgränsen på 600 mikrogram jod per dag!
Källa: Livsmedelsverket
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.