Snabbkurs i migrän – detta behöver anhöriga känna till
Har du en anhörig som lider av migrän? Det här behöver du känna till om sjukdomen.
Du som har migrän känner redan till det. Men även anhöriga till personer med migrän kan behöva veta vad sjukdomen innebär. Kunskap kan lugna och öka förståelsen för lidandet som beräknas drabba var tionde människa.
Läs också: Migränsjuka Ulrika: ”LCHF-kost håller migränen under kontroll”
Migrän präglar tillvaron
De flesta med migrän drabbas av enstaka attacker, men det finns de som är mycket värre drabbade. För dessa personer präglar migränen hela deras tillvaro.
Migrän påverkar hela familjen
Lars Edvinsson är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Han har forskat om migrän i 40 år.
– Migrän påverkar inte bara en individ utan hela familjen. Ett intensivt migränanfall är som en tsunami, säger Lars Edvinsson,
Det här är migrän
1. Migrän är en neurologisk sjukdom
Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba alla och verkar vara delvis ärftlig. Cirka 70 procent av de drabbade uppger att de har en nära släkting med migrän.
2. Så länge varar migränanfall
Migrän är nästan alltid ensidig och ofta förenad med ljud- och ljuskänslighet, illamående och kräkningar. Ibland också med halvsidig domning i armar och ben. Ett anfall varar oftast mellan 4 och 72 timmar.
3. Migrän triggas av stress och mat
Det är inte alls säkert att det finns några särskilda triggerfaktorer som utlöser ett migränanfall. Men hos en del kan till exempel stress, hormonförändringar och vissa livsmedel bidra till att migränen utlöses.
4. Migrän syns i hjärnan
Migrän syns, till skillnad mot spänningshuvudvärk, i hjärnan vid magnetröntgen. Migrän är en hjärnsjukdom som påverkar på molekylnivå.
5. Migrän drabbar flest kvinnor
Orsaken till migrän är fortfarande okänd, men till viss del är sjukdomen ärftlig. Två av tre drabbade är kvinnor.
6. Vad utlöser migrän?
Att föra huvudvärksdagbok över sin migrän kan vara ett bra sätt att se mönster och bättre förstå vad som kan utlösa ett anfall.
7. Medicin mot migrän
Det finns ingen migränmedicin som hjälper alla. Man får prova sig fram och börjar normalt med receptfria värktabletter och eventuellt läkemedel mot illamående. Receptbelagda läkemedel med triptaner kan ha god effekt mot akut migrän. Förebyggande kan man prova betablockerare eller epilepsimedicin.
8. Yoga mot migrän
Sjukgymnastik, medicinsk yoga, akupunktur och liknande kan bidra till minskade migränbesvär. Även kostförändringar kan ha effekt.
Källa: Migran.se
Läs också: Migränsjuka Katalin testade botox: ”Behandlingen gav mig livet tillbaka”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.