Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 april 2019

Anders flydde pollen – flyttade till Björkliden

För tre år sedan fick Anders Tuvgren, 52, från Eskilstuna nog av sin svåra pollenallergi. Tillsammans med fru och barn flyttade han 100 mil norrut – med knappa resultat.

 Anders Tuvgren är en extrem pollenallergiker som i södra Sverige mådde dåligt året om.
Anders Tuvgren är en extrem pollenallergiker som i södra Sverige mådde dåligt året om. FOTO: Privat

Det är en matt Anders Tuvgren som svarar när Land ringer upp. Han är sjukskriven på halvtid för sina pollenbesvär som i år startade den 26 mars.

Anders är van vid att må dåligt och trots allt nöjd med att ha klarat sig en månad längre än vanligt i år. Han titulerar sig själv ”pollenflykting” och hans flytt har tidigare uppmärksammats av bland annat Aftonbladet och SVT Nyheter Väst.

– Sedan flytten till Björkliden har det blivit ännu lite bättre, men inte helt bra, säger han.

Läs också: Pollensäsongen 2019 kan bli den värsta på 45 år

Har varit allergisk hela livet

Anders fick rådet av sin läkare i Eskilstuna att flytta norrut år 2016. Då led han av allergiska besvär året runt och var helt slut i kroppen.

– Jag har dragits med detta hela livet. Först för 10 år sedan förstod jag kopplingen till pollen. I Eskilstuna kunde jag vara dålig på julafton till och med. Här uppe är jag helt symtomfri under vintermånaderna.

Flyttlasset gick först till Kiruna, och sedan vidare till Björkliden där Anders nu arbetar som elektriker och fastighetsskötare på en skidanläggning.

Söker jobb i Norra ishavet

Familjen har dessutom flyttat förut. De har testat att bo i kuststäder som Kristiansund och Stavanger i Norge, samt i Römö i Danmark i hopp om att vindriktningar och luftfuktighet skulle göra skillnad.

Ingen av dessa platser har fungerat i längden. Numer har paret separerat och Anders har planer på att dra sig ytterligare norrut.

– Jag har barn i 10-årsåldern så det dröjer nog ett tag till men jag ska söka jobb på oljeriggar i Norra ishavet. Att bo på Svalbard vore optimalt för mig, säger Anders.

Rekommenderar allergiker att flytta

Hur är det då att bo i nordligaste Sverige? Trevligt, tycker Anders.

– Det är annorlunda men bra för barnen att bo här uppe. Kanske är det för lite folk för min smak på sommarhalvåret. Men om du är pollenallergiker rekommenderar jag ändå att flytta till norra Norrland.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen