Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 januari 2021

Anders Hansen: Därför kan du inte lita på dina minnen

Tror du att andra ljuger eller är korkade när de minns fel. Så är det inte alls. Inte heller du kan lita på dina minnen. Det är smart, menar psykiatern Anders Hansen.

Nej, jag älskade tydligen inte alls det gamla utedasset bakom mormor och morfars hus. Vars lena, insuttna träsits jag saknat och hyllat genom året. I själva verket gallskrek jag varje gång jag tvingades dit, påstod min bror nyligen.

Och förresten låg det bakom hönshuset, dasset. Sa han.

Nähä, sa jag.

Känner du igen situationen? Ni var där bägge två men minns helt olika.

Och det är inget konstigt med det, visar modern minnesforskning. Och ingen av er ljuger.

Minnet registrerar inte exakt

En som har funderat lite extra på våra förrädiska minnen är författaren Kjell Espmark. ”Vi skapar oss de minnen vi behöver för att förklara varför vi blev som vi blev”, kommenterade han en gång sin memoarbok Minnena ljuger.

Detta stämmer rätt bra överens med vad moderna minnesforskare har kommit fram till. Även om de inte skulle säga ljuga, snara förvanska. För enligt dem är våra minnen långt ifrån exakta registreringar av gamla utedass eller annat vi har upplevt.

Minnen är inte exakta

 När du ser på en händelse i backspegeln är det sällan den exakta händelsen du ser. Minnet av den förändras över tid, säger Anders Hansen i TV-serien "Din hjärna".
När du ser på en händelse i backspegeln är det sällan den exakta händelsen du ser. Minnet av den förändras över tid, säger Anders Hansen i TV-serien "Din hjärna". FOTO: Istock

En av dem är minnesforskaren Daphna Shohamy som medverkar i psykiatern Anders Hansens TV-serie Din hjärna. Hon menar att våra minnen är fulla av hål, villfarelser och förvrängningar. Och det är precis som det ska vara. Det finns nämligen en mening med att vi sällan minns exakt hur det var.

Minnen förändras över tid

Så här funkar det, förklarar Daphna Shohamy: Varje gång du tänker tillbaka på en händelse så påverkar du minnet av händelsen. Minnet är en mix av det som hände då och det som händer nu. På så vis förändras våra minnen över tid.

Minnen hjälper dig i nuet

Daphna Shohamy menar att minnen egentligen inte handlar så mycket om ditt förflutna. De är snarare hjärnans verktyg för att få svar på frågan: Vad ska jag göra nu? Och så längde ditt minne hjälper dig att besvara den frågan så är det inte så himla viktigt att du minns exakt vad som hände.

Läs också: Anders Hansens viktiga corona-råd

Hjärnan glömmer irrelevanta detaljer

 Varje gång du tänker tillbaka på en händelse så påverkar du minnet av händelsen. Minnet är en mix av det som hände då och det som händer nu.
Varje gång du tänker tillbaka på en händelse så påverkar du minnet av händelsen. Minnet är en mix av det som hände då och det som händer nu. FOTO: Istock

Blake Richards, biträdande professor vid School of Computer Science, forskar också om vårt minne. Han håller med sin kollega och menar att det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och i stället fokuserar på saker som hjälper dig fatta beslut här och nu.

– Vi kanske beundrar personer som vinner Jeopardy, men faktum är att evolutionen skapar vårt minne inte för att vinna frågesport utan för att fatta intelligenta beslut, säger Blake Richards.

Detta är alltså, enligt forskarana, ett skäl till att dina minnen inte alltid är tillförlitliga, utan snarare funktionella.

Mindre skrämmande

Men det finns fler skäl till att det är positivt att dina minnen förändras varje gång du tänker tillbaka på dem. Att inte vara rädd i onödan, till exempel.

För om en ilsken hund skrämde dig rejält en gång i tiden betyder det ju inte att det är smart att vara vettskrämd för alla hundar i all framtid. Men med tiden möter du andra, snälla hundar. Dessa angenämare möten påverkar minnet av händelsen som en gång gjorde dig hundrädd. På sikt blir det skrämmande minnet allt mindre skrämmande. Det förvanskade minnet har hjälpt dig att bli av med hundrädslan.

– Hjärnan uppdaterar ditt minne så att det bättre stämmer överens med verkligheten, säger Anders Hansen i sitt TV-program.

Förändrat minne lär oss

De allra flesta lär sig alltså att upphöra vara rädda för sådant som skrämde dem en gång. Och det beror alltså på att vårt minne är flexibelt. Och ett flexibelt minne kan vägleda oss att fatta beslut i nuet och inför framtiden, menar Daphna Shohamy.

 Dina minnen inte alltid är tillförlitliga, utan snarare funktionella.
Dina minnen inte alltid är tillförlitliga, utan snarare funktionella. FOTO: Istock

Inte fel att minnas fel

Detta faktum kan kanske göra oss lite mer förlåtande till att vi minns fel. Eller att andra minns fel. Felen betyder ju inte att det är en bugg i systemet, som Daphna Shohamy uttrycker det, utan att minnet är en del av ett flexibelt system som gynnar oss. Och som får oss att fatta bra beslut.

Så sluta att vara så hård mot dig själv, rekommenderar Blake Richards:

– Om du glömmer detaljer är det förmodligen ett tecken på att ditt minnessystem fungerar och gör precis vad det ska.

Källa: Din hjärna i SVT

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen