Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 30 december 2020

Anders Hansen: Därför kan ensamhet göra dig sjuk

Forskning visar att ensamhet kan göra oss sjuka. Detta beror på att vi har en hjärna från stenåldern. Här förklarar psykiatern Anders Hansen fenomenet.

 Långvarig ofrivillig ensamhet kan göra oss sjuka. Anders Hansen förklarar varför.
Långvarig ofrivillig ensamhet kan göra oss sjuka. Anders Hansen förklarar varför. FOTO: TT

För våra förfäder var det livsnödvändigt att tillhöra en grupp. Det var nämligen i gruppen du fick mat och skydd mot vilda djur, men även mot medlemmar i andra grupper. Var du ensam gick du helt enkelt under.

– Detta betyder att i nästan hela vår historia har det varit lika viktigt att tillhöra en grupp som att veta var det finns mat, säger Anders Hansen i radioprogrammet Vinter i P1.

Läs också: 6 fakta om Anders Hansen

Våldsam historia

Det är från denna våldsamma tid vårt obehag för att vara ensamma kommer, menar Anders Hansen.

Även Peter Strang, professor i palliativ medicin, är inne på samma linje.

I sin bok Att höra till menar han att tryggheten av att ingå i en grupp har inneburit avgörande överlevnadsfördelar. Därför utrustades vi för hundratusentals år sedan med mekanismer för att undvika ensamhet och i stället söka gemenskap.

Anders Hansen i ”Din hjärna”

Dessa mekanismer driver oss allt jämt. Vi får precis samma obehagliga stresspåslag av ofrivillig ensamhet som i tidernas begynnelse. Vår hjärna fattar inte att ensamhet i vårt moderna samhälle inte automatiskt gör oss till offer för vilda djur eller fiender.

– Under en blinkning av vår historia har gigantiska förändringar skett och vår hjärna är i osynk, säger Anders Hansen i SVT-serien ”Din hjärna”.

Ökar risken för sjukdom

Men detta stresspåslag är inte bra för oss. Långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till sjukdomar som högt blodtryck och inflammationer i kroppen. Detta i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och demens, påpekar Peter Strang i en intervju på Karolinska institutets hemsida ki.se. Dessutom ökar risken för depression vid långvarig ofrivillig ensamhet.

Drifter från stenåldern

Det är alltså drifter och mekanismer från stenåldern som präglar våra hjärnor och fortsätter att styra vårt beteende och hur vi mår, förklarar psykiatern Anders Hansen.

Bekämpa ensamhet

Men även om det finns förklaring till varför vi reagerar som vi gör fortsätter ofrivillig ensamhet att vara ett problem för många.

– Oavsett hur ensamhet påverkar oss rent kroppsligt är det obehagligt att känna sig ofrivilligt ensam. Det räcker som argument för att bekämpa den, säger Lena Dahlberg, docent i socialt arbete och forskare vid Aging Research Center vid Karolinska Institutet till ki.se.

Läs också: Experten: Så tar du dig ur din ofrivilliga ensamhet

Metod mot ensamhet

Detta har bland andra den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo tagit fasta på.

Här nedan får du hans handlingsplan för hur du kan göra för att bryta ensamheten. Metoden kallas för EASE.

Fyra steg som bryter ensamhet

E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt. Prova att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.

A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.

S: Selection. Välj vilka du vill bli vän. Lägg hellre tid på ett fåtal.

E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.Läs också: Ny studie: Att lita på andra kan förlänga livet

Källor: Vårdguiden 1177, Karolinska instituten, tidskriften Vetenskaplig medicin, Sverige Radio P1

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen