Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 september 2019

Anders Hansen om stressreaktioner

Du svettas, mår illa och snäser. Stress kan få dig att reagera både oväntat och starkt. Här får du koll på vilka spratt ett stresspåslag kan spela dig. Psykiatern Anders Hansen förklarar hur och varför.

 Stress ses ofta som något dåligt, men är i själva verket livsnödvändigt, menar läkaren Anders Hansen. Lär dig tolka signalerna.
Stress ses ofta som något dåligt, men är i själva verket livsnödvändigt, menar läkaren Anders Hansen. Lär dig tolka signalerna. FOTO: Istock

Nej, nu går allt åt helskotta, tänker du när tåget är försenat – igen! Ditt hjärta börjar slå fortare och små svettpärlor bryter fram i pannan.

Det som händer där på perrongen är att du har fått ett stresspåslag – från stenåldern.

Läs också: Pratar du högt för dig själv? Därför är du lite smartare än andra!

Det är en stressreaktion

De fysiska reaktioner du känner när tåget inte kommer har sitt ursprung i en tid när tillvaron mest gick ut på att klara livhanken.

För när vi människor för hundratusentals år sedan var jägare och samlare på savannen, levde vi under ständiga hot om svält, sjukdom och ond, bråd död. Och då kom stresspåslaget som en livräddare. Det såg nämligen till att hjärtat slog fortare och hårdare för att kunna pumpa ut mer blod ut till musklerna för att kroppen skulle orka fly eller gå till attack.

Stressystemet från stenåldern

Och likadant fungerar stressen i dag. Ditt stressystem från stenåldern fortsätter att förbereda dig på flykt eller strid och vräker ut stresshormonet kortisol, även om farorna sällan är av samma kaliber som för hundratusentals år sedan. Men det fattar inte din hjärna. Den signalerar till hjärtat att slå hårdare och snabbare trots att faran ”bara” är ett försenat tåg eller en obetald räkning.

Hjärnan är i osynk

Våra hjärnor har helt enkelt inte hunnit anpassa sig till moderna tider med tågtabeller och räkningar, förklarar Anders Hansen. Samhällets utveckling har gått så hiskligt snabbt.

– Under en blinkning av vår historia har gigantiska förändringar skett och vår hjärna är i osynk, säger Anders Hansen i TV-serien Din hjärna.

Läs också: Anders Hansen: Så klarar du vardagsstressen

Savannens faror

Därför är det savannens och stenålderns faror som fortfarande präglar din hjärna. Och när samma beredskap för att överleva drar i gång i dag leder det till uråldriga fysiska och psykiska reaktioner som inte längre är relevanta.

Vanliga reaktioner

Det finns alltså förklaringar till allt du känner i kroppen när du blir stressad. Här berättar Anders Hansen om några vanliga reaktioner och anledningen till varför de uppstår.

6 reaktioner på grund av stress

1. Ditt hjärta slår fortare och hårdare

Förklaring från stenåldershjärnan: När din hjärna tror att du måste fly pumpar hjärtat ut mer blod till musklerna för att orka.

2. Du svettas

Förklaring från stenåldershjärnan: Den kropp som ska fly eller slåss blir varm. För att kyla ner den svettas du.

3. Du blir trött och sömnig

Förklaring från stenåldershjärnan: Det tar en massa energi att gå omkring i ständig larmberedskap som du gör om du är stressad exempelvis på jobbet. Då känner du dig orkeslös och utmattad när du kommer hem.

4. Du blir illamående

Förklaring från stenåldershjärnan: Kroppen försöker göra sig av med innehållet i din mage för att du ska kunna springa fortare.

5. Torr i munnen

Förklaring från stenåldershjärnan: Om du ska slåss eller fly flyttas blodet till musklerna. Då får körtlarna i munnen som producerar saliv mindre vätska att göra saliv av.

6. Du bli irriterad och får kort stubin

Förklaring från stenåldershjärnan: När vi är stressade går hjärnan omedelbart in i ett problemlösartillstånd. Problemlösning prioriteras framför social finess. En stressad hjärna har inte tid att vara glad och trevlig.Läs också: Anders Hansen: Därför ska du skippa maratonlopp!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen