Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 februari 2021

Anders Hansen: Så ser du att din vän ljuger

Det sägs att alla ljuger – varje dag. Men det går att avslöja en lögn, menar läkaren Anders Hansen. Lär dig tecknen.

 Alla ljuger. Du med, avslöjar Anders Hansen. Men ibland handlar det mest om självbedrägeri.
Alla ljuger. Du med, avslöjar Anders Hansen. Men ibland handlar det mest om självbedrägeri.

Det är fult att ljuga. Det kan nog de allra flesta av oss skriva under på. Men hur väl lever vi egentligen upp till denna grundprincip i tillvaron?

Inte så värst, visar det sig. Under ett samtal på 10 minuter ljuger de allra flesta av oss minst en gång.

Lögnforskarens studier

Denna nedslående statistik presenterar Anders Hansen i sitt program Din hjärna i SVT. Det är psykologen och lögnforskaren Robert Feldman som har kommit fram till det i sina studier.

Uppblåst självbild

Granne med lögnen är självbedrägeriet. Denna gren är vi också rätt duktiga på, visar det sig i Anders Hansens program.

Och här handlar det om vår uppblåsta självbild. För forskning visar att de allra flesta av oss tycker att vi är överlägsna alla andra. Vi tycker vi kör bättre bil, är roligare, pålitligare, givmildare, intelligentare och duktigare än genomsnittet, berättar Anders Hansen.

Beroende av varandra

Och detta självbedrägeri hänger, som så mycket annat när det gäller vår hjärna, ihop med vår överlevnad genom historien.

”Vi är och har alltid varit beroende av varandra. Att navigera socialt och försvara sin plats i hierarkin har varit livsviktigt”, säger Anders Hansen i sitt program. Och då kan lite uppblåst självbild vara hjälpsamt, menar han.

Ljuger omedvetet

Men det finns tyngre artilleri än självbedrägeri för hjärnan att ta till om vår position i rangordningen hotas, förklarar Anders Hansen. Och det är alltså lögnen.

Oftast ljuger vi dock utan att veta varför. Men troligtvis handlar det även här om att ge en positiv bild av oss själva och få oss att framstå som klokare och mer kompetenta än vad vi kanske är.

4 tecken på lögn

Den som är riktigt observant, van och skicklig kan dock avslöja en lögn. Håll utkik efter följande.

1. Den som ljuger undviker att se den andra i ögonen. Det är helt enkelt för ansträngande att titta i ögonen och ljuga på samma gång.

2. Den som ljuger tenderar att inte berätta så detaljrikt. För att kunna koncentrera sig på lögnen måste historien blir mer kortfattad.

3. Den som ljuger pauserar och betonar ofta annorlunda än vanligt.

4. Den som ljuger tenderar att höja röstläget när de avgörande orden i lögnen uttalas.Läs också: Anders Hansen: Därför är du högkänslig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen