Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 september 2019

Anders Hansen: Skippa maratonlopp!

Träningshets och långlopp – nej, tack. Enligt hjärnläkaren Anders Hansen är det bästa för din hjärna att röra dig betydligt mindre än så.

 All träning räknas. Fem minuters promenad är bättre än ingen alls. De är hjärnläkaren Anders Hansens grundtips.
All träning räknas. Fem minuters promenad är bättre än ingen alls. De är hjärnläkaren Anders Hansens grundtips. FOTO: Björn Lindahl/TT

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att vara fysisk aktiv. Det konstaterar hjärnläkaren och psykiatern Anders Hansen i en uppmärksammad föreläsning hos Friskis & Svettis i Stockholm.

Förutom att du mår bättre i största allmänhet av att röra på dig så förbättrar fysisk ansträngning dina tankemässiga förmågor:

• Du blir mer koncentrerad

• Du minns bättre

• Du tål stress bättre

• Du blir smartare

Minnet på topp

Men din hjärna kräver inte att du blir en hurtbulle för att ditt minne och koncentrationsförmåga ska hamna och stanna på topp. Nej, träningshets och maratonlopp – det kan du skippa helt och hållet, tycker Anders Hansen.

Få upp pulsen

Det gäller visserligen att du får upp pulsen om du vill göra maximalt för din hjärna. Men Anders Hansen menar att följande räcker:

• Ta en snabb promenad tre gånger i veckan, 45 minuter per gång. Vill du hellre simma, cykla, springa eller göra något annat går det lika bra. Huvudsaken är att pulsen ökar.

Behövs inga maratonlopp

Och detta är vetenskapligt belagt. Forskning visar att du uppnår maxeffekt för hjärnan med just 3 x 45 minuter i veckan. Mindre än så ger mindre effekt. Mer än så ger inte större effekt för hjärnan.

Alltså behövs inga maratonlopp. Du kommer förvånansvärt långt bara genom att gå, uppmuntrar Anders Hansen alla oss som tycker det känns jobbigt att komma i gång med träningen.

Och, poängterar han, allt räknas! Varje steg du tar är bättre än inget alls.

Detta händer i hjärnan

Det som händer när du rör dig är att hjärtat börjar slå hårdare och fortare för att det behöver mer blod. Samtidigt får din hjärna mer blod. Anders Hansen berättar att när du promenerar eller springer får din hjärna hela 20 procent mer blod. Detta ger hjärnan mer syre och därmed fungerar den bättre.

Blodcirkulationen ökar

Det forskarna tror är att minne, koncentration och stresstålighet förbättras av ökad blodcirkulation till hjärnan. Och om man anstränger sig lika mycket och regelbundet under en lång tid blir effekten större.

Källa: Föreläsning med Anders Hansen på Friskis och Svettis

Läs också: Anders Hansen: Så klarar du vardagsstressen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen