Anne-Lie driver en terapistuga – i skogen
Skog, älghorn och nybryggt kaffe. Samtalsterapeuten i Ängesträsk skiljer sig från kollegorna i stan. I en röd stuga med vita knutar får Anne-Lie Fant folk att slappna av och börja prata – med hjälp av naturen.
Solen värmer och det glittrar förföriskt vackert från sjön Fällträsk. Samtalsterapeuten Anne-Lie Fant kramar om Cecilia Larsson som precis har kommit ut till byn Ängesträsk i Norrbotten. De sätter sig ned en stund på den soldränkta altanen och dricker varsin kopp nybryggt kaffe. Sedan tar de en kort promenad bland björkarna där dagens samtal inleds.
Läs också: Terapeuten Anne-Lies time-out metod – som kan rädda ert äktenskap
Miljön bidrar till terapin
– Det är lite meditativt att komma hit. Jag känner direkt att jag kommer ned i varv, säger Cecilia Larsson.
De sätter sig ned på en parkbänk som står bland björkarnas vita stammar. Cecilia Larsson har kört cirka fem mil från sitt hem i Boden. Hon har inga problem med att göra den resan.
– Det är otroligt vackert här ute i skogen. Upplägget att ha ett terapisamtal här ute gör att det blir bra. Miljön är en stor bidragande del, säger hon.
Bilfärden hjälper
Anne-Lie Fant låter blicken färdas ut över gräset och bort mot Storholmen som ligger mitt i sjön.
Läs också: De fyra S:en räddar kärleken
– Det är skönt att jobba här. Lugnt. Och ofta är de mer avstressade när de kommer hit eftersom de har kört en bit, säger hon.
Det är en extra stor fördel när hon tar emot par.
– Då hinner de inte bara komma ned i varv utan de kan också prata lite före och efter. Man får tid tillsammans också i bilen, säger hon.
Lämnade Göteborg för Norrbotten
Idén att inreda en liten terapistuga fick hon från en kompis. Anne-Lie Fant hade just träffat sin blivande man Hasse och upptäckt det välgörande lugnet på den norrbottniska landsbygden. Han bodde i Boden med sommarställe vid hans barndomshem. Anne-Lie fattade snart sitt beslut: Att lämna Göteborg för ett liv i norra Sverige.
Läs också: Så hanterar du dina rädslor – expertens råd
Och det har hon aldrig har ångrat.
– Jag sa ju nästan direkt till Hasse att ”vi flyttar hit, här vill jag bo”, berättar hon.
Älghorn ovanför dörren
Nu har de bostad i byn Sävast utanför Boden men de flyttar ut till Ängesträsk och bor där under sommarhalvåret.
Utanför den röda lilla terapistugan sitter ett älghorn ovanför dörren. De kliver in och sätter sig tillrätta i den samtalshörna som har ställts i ordning i stugan. En bit därifrån ligger också Anne-Lies bärbara dator på ett bord. Den spelar också en viktig roll eftersom hon har utvecklat glesbygdskonceptet. Med internets hjälp bedriver hon i dag även samtalsterapi online.
Synen på psykisk ohälsa är olika
Att komma från Bohuslän upp till Norrbotten var en förändring på flera sätt. Bland annat skiljer sig synen på psykisk ohälsa.
– Man ska ju akta sig för att generalisera men jag tycker mig ändå se klara skillnader. Här uppe söker man ogärna hjälp när man mår dåligt inombords, säger hon.
Läs också: Mörkrädd? Du är inte ensam. Så slipper du skräcken
Men det håller sakta på väg att förändras. Lugnet som stugan vid den lilla sjön ger kan kanske också hjälpa till att bidra till att det känns mer ”hemma” för de hon försöker hjälpa.
Våga blotta sig själv
Cecilia Larsson har träffat Anne-Lie Fant sedan 2015.
– Steget att ta kontakt och börja prata var svårt. För min del handlade det om att hitta någon som jag kan lita på och som jag verkligen känner vill mitt bästa. Och det tycker jag att jag har gjort, säger hon.
Hon blir tyst en liten stund. Sedan fortsätter hon:
– Även om det är mer öppenhet runt psykisk ohälsa i dag så upplever jag att steget att söka hjälp kan vara ganska långt. Man gruvar sig att ta emot hjälp. Det hör jag när jag pratar med kompisar och bekanta runt om.
Cecilia Larsson tycker att fler borde prata om problemen i stället för att låta dem gro och växa inombords.
– Det var ett steg att blotta sig själv och det krävdes en del för att komma förbi det hindret, säger hon.
Terapi är väl investerade pengar
Hon tränar och spelar innebandy på elitnivå. Hon ser också hur många satsar tid och pengar när det handlar om att vara i god fysisk form. När det kommer till att vårda sitt inre ifrågasätter man ofta kostnaderna.
– I dag känns det minst lika viktigt att må bra psykiskt. Jag har ingen stor lön men jag tycker att terapi är väl investerade pengar, säger hon.
Drömmer om ett Må bra-hus
Nytänkande verkar också vara lite av Anne-Lie Fants grej. Just nu funderar hon på om det skulle gå att hitta sponsorer till klienter som är utbrända och utförsäkrade och som inte har råd att få hjälp.
Läs också: Nedstämd? Så vet du om du lider av det vanliga höstfenomenet
Men hon bär också på andra planer:
– Egentligen är min dröm ett ”Må gott hus”, lite som ett Folkets Hus fast med fokus på människors välmående. Människor skulle kunna få den hjälp de behöver från terapeuter, coacher och kuratorer. Det hade varit fantastik att så många som möjligt fick hitta sitt välmående.
Lever sin dröm
I början av sommaren sa hon också upp sig från sin tjänst som enhetschef inom Länsstyrelsen i Norrbotten efter att varit tjänstledig ett år. Efter att ha haft sin verksamhet som bisyssla sedan 2009 satsar hon nu fullt ut som samtalsterapeut.
Läs också: Promenera mera! 10 oväntade hälsoeffekter med att gå
Och där spelar Ängesträsk och den lilla terapistugan med älghornet över dörren en viktig roll.
– Det är ju det här som jag vill göra. Kan jag få ihop så att det räcker till att betala räkningarna så räcker det när jag får arbeta med det jag älskar allra mest. Jag kan nog säga att jag lever min dröm, säger Anne-Lie.
– Och jag är fantastiskt glad att du finns här för mig – just här – när jag behöver hjälp, kontrar Cecilia Larsson.
Samtalsterapi enligt Anne-Lie :
- Att gå i terapi innebär att man själv blir friare och kan fatta egna beslut. På så sätt kan man sedan forma sitt eget liv.
- Terapi kan också hjälpa dig att bli av med sådant som tynger.
- Terapi hjälper dig att agera som du vill själv i stället för att reagera.
- Du blir bättre på att möta andra människor och hantera dina relationer.
- Du upplever mer lycka och förnöjsamhet i ditt liv.
Anne-Lie Fant
Ålder: 54 år.
Familj: Sambo med Hans Persson samt de vuxna barnen Johanna Silander, 27, Jenny Fant, 25 och Joakim Fant 23 samt bonussonen Tommy Persson 35.
Gör: Samtalsterapeut och par- och relationsterapeut samt coach.
Kommer från: Lindome i Mölndal.
Bor: Sävast i Bodens kommun och halva året i byn Ängesträsk i Luleå kommun.
Fritid: Trädgårdsarbete, handarbete och akvarellmålning. Hade en utställning 2005 och fick då hela 14 tavlor sålda.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.