Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 augusti 2017

Är du drabbad av klimatångest? Så botar du den steg för steg

Vi har alla sett en av dagens mest spridda nyheter om klimatet: Årets budget av förnybara resurser har förbrukats. Ger den nyheten dig klimatångest? Då ska du få några konkreta råd som hjälper dig att bota den.

FOTO: Istock

Redan i dag, den 2 augusti, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser. Under resten av årets fem månader lever vi över våra tillgångar, visar nya uppgifter från nätverket Global footprint network som samarbetar med Världsnaturfonden, WWF, rapporterar TT och många andra nyhetsredaktioner idag.

Vissa reagerar på dessa dystra fakta genom att försöka minska sina koldioxidutsläpp direkt.

Klimatångest ett växande problem

Tillhör du dessutom den gruppen av människor som har en tendens att lätt få skuldkänslor och tar stort ansvar i olika sammanhang – ja, då kanske du rent av drabbas av oro och ångest – klimatångest.

Tack och lov finns det konkreta och enkla sätt att ändra sina vanor som gör gott både för miljön och plånboken. Vi ger dig som vill göra något redan idag, några råd på vägen.

 En del hävdar att en enskild människa inte kan påverka klimatet. Hur resonerar du?
En del hävdar att en enskild människa inte kan påverka klimatet. Hur resonerar du? FOTO: Istock

1. Ät mat som släpper ut mindre koldioxid

Ät mer vegetariskt. Proteinkällor som baljväxter har betydligt mindre klimatpåverkan än kött. Äter du kött, välj ekologiskt och följ årstiderna. Välj vilt då och då, det går åt fem gånger mer energi för att få fram ett kilo nötbiff jämfört med älgbiff.

2. Släng mindre mat

I Sverige slänger vi i snitt svindlande mängder mat per person och år. 35 procent av maten vi slänger hade kunnat ätas om vi hade tagit hand om den bättre. Enkla tips i vardagen är att titta, lukta och smaka på maten som har passerat bäst-före-märkningen. Märkningen fungerar som en rekommendation och det går ofta att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Se dessutom till att du håller rätt temperatur i kylen, laga mat på rester och planera dina inköp för att minska svinnet.

3. Drick kranvatten i stället för mineralvatten

I en studie som gjordes på kranvatten och mineralvatten på flaska för några år sedan kom man fram till att kranvattnet gav upphov till lägre miljöbelastning än vattnet på flaska. Både energianvändning, utsläpp av växthusgaser, utsläpp av försurande ämnen och bidrag till övergödning är högre för flaskvatten än för kranvatten. Så drick kranvatten!

4. Skruva ner värmen

Om du sänker inomhustemperaturen med en grad så sparar du faktiskt hela fem procent av koldioxidutsläppen och uppvärmningskostnaden. Som en bonus blir det dessutom billigare att ha lite kallare inomhus. För ett normalt småhus som förbrukar 15 000 kWh/år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kWh/år.

5. Shoppa second hand

Miljömässigt är tjugo återanvända plagg bättre än ett enda nyproducerat och genom att köpa second hand kan du spara in upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya kläder. När du köper något som någon annan lessnat på bidrar du också till att varan tas om hand istället för att hamna på sopberget.

Källor: Energi- och klimatrådgivningen samordnad av Kommunförbundet Stockholms län (KSL), Släng inte maten som drivs av Konsumentföreningen Stockholm, Natur och Miljö, en ideell miljöorganisation, LivingGreen.se och Naturskyddsföreningen.Läs även: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen