Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 april 2017

Är du intelligentare än genomsnittet? 5 oväntade tecken på högt IQ

Är du smartare än de flesta andra? Kolla listan med fem oväntade bevis för hög intelligens.

1. Du är orolig och ängslig

En studie vid Downstate Medical Center i New York visar att personer som lider av ångest och oro har ett högre IQ än genomsnittet. Professor i psykiatri där, Jeremy Coplan, menar att dessa personer är bättre på att tänka ut strategier för att undvika faror och risker.

Även en studie vid Lakeheaduniversitetet i Kanada visar att de studenter som uppgav att de är oroliga av sig fick högre poäng på tester av verbal förmåga.

2. Du ammades länge som barn

En studie ledd av den brasilianska forskaren Bernardo Lessa Horte visar att barn som ammats i 12 månader eller längre fick högre IQ – samt högre utbildning och bättre betalda jobb som vuxna.

Orsaken tros vara att bröstmjölk är rik på långkedjiga fleromättade fettsyror som är bra för hjärnan.

3. Du är det äldsta syskonet

En studie vid Edinburgs universitet i Skottland visa att de förstfödda barnen ofta har högre intelligens än sin yngre syskon. Orsaken är att det äldsta syskonet i början får odelad uppmärksamhet och därmed mer mental stimulans än de yngre syskonen som får konkurrera om föräldrarnas engagemang.

4. Du äter mycket fet fisk

Intelligentare än genomsnittet
Sill minst en gång veckan är mumma för hjärnan.

En studie vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg med nära 5 000 15-åriga pojkar och deras föräldrar visar att den gamla sanningen om att fisk gör dig smart stämmer.

Killarna som ätit fisk minst en gång i veckan låg i snitt o,58 enheter högre på intelligenstesten vid mönstringen tre år senare än dem som ätit fisk mer sällan. Orsaken tros vara det nyttiga, långkedjiga fiskfettet.

5. Du är ganska lat

Enligt en studie vid Florida Gulf Coast University kan slöa personer faktiskt vara smartare än fysiskt aktiva. Orsaken att de klarar att sitta still och låta tankarna flöda och gå på djupet.

De aktiva personerna blir däremot rastlösa och har inte ro att sitta still och tänka några djupare tankar. Dock har många andra studier visat att motion är bra för hjärnan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen