Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 maj 2019

Är du introvert eller extrovert?

Introvert eller extrovert? Psykologen guidar dig till din personlighet.

 Sitter du hellre hemma i stugan än går på stora kalas? Introverta och extroverta personlighetstyper laddar energi på olika sätt.
Sitter du hellre hemma i stugan än går på stora kalas? Introverta och extroverta personlighetstyper laddar energi på olika sätt. FOTO: Istovk

När vännerna tjoar iväg på spontankalas tassar du som introvert hellre undan för en lugn stund med en bok. När kompisgänget smider äventyrliga semesterplaner i Sydeuropa längtar du till torpet för att få vara ifred.

Introverta och extroverta stimuleras olika

Skillnaden mellan en introvert och en extrovert handlar främst om varifrån man hämtar sin energi. Vissa laddar batterierna bäst i tysthet, i eget sällskap, andra med prat och glam, omgiven av mycket folk.

– Det som stimulerar en extrovert, dränerar en introvert – och omvänt. Genom att känna dig själv kan du enklare förstå dina behov och respektera andras, säger Björn Hillström, psykolog och specialist i arbetslivspsykologi.

Vanligt personlighetstest

Under många år som personalchef och rekryteringskonsult har Björn Hillström arbetat med Myers-Briggsmetoden, MBTI, ett av världens mest använda personlighetstester som baseras på psykiatern Carl Gustaf Jungs teorier om personlighetstyper.

Slumpen avgör personligheten

Din personlighet avgörs enligt denna teori av slumpen. Du kan ha syskon, barn eller föräldrar som är din raka motsats, vilket kan förklara varför brorsan ”alltid” ska ställa till med fest eller varför din mamma ”alltid” avbryter dig.

Förväntas vara extrovert

Vårt västerländska samhälle baseras på en extrovert norm. I skolan, på jobbet och i umgänget med släkt och vänner förväntas vi vara öppna och utåtriktade på alla sätt.

Introverta kan få problem

För en introvert kan det orsaka dagliga problem, eftersom öppna kontorslandskap, stora kalas och att kallprata med främmande är utmattande.

– Har du någonsin sett en platsannons som efterlyser en tyst, inåtvänd, eftertänksam person som helst vill jobba utanför gruppen? Troligtvis inte, säger Björn Hillström.

Misstas för asocial

Många misstar en introvert för asocial och lite märklig. Själva ordet ”introvert” kan också sända vissa negativa signaler. Men det handlar inte om social fobi eller att man är udda. Björn Hillström säger:

– Båda personlighetstyper har sina styrkor och utmaningar, det gäller att identifiera och använda dem på bästa sätt.

Läs också: Så lär du känna din partner – på riktigt

Tänker först, talar sen

Vi kommunicerar också på olika sätt beroende på personlighetstyp. Kanske har du som introvert upplevt att du – helt felaktigt – uppfattats som tyst, blyg och oengagerad. ”Varför pratar hon aldrig på mötena?”

Men i själva verket lägger du större vikt vid att lyssna noggrant, reflektera och formulera dina argument. Du behöver därför ofta lite längre tid för att svara.

Talar först, tänker sen

Den extroverte däremot, talar gärna samtidigt som han tänker och häver ur sig idéer, fakta och lösningar, ibland innan ens frågan är helt färdiguttalad.

Pratglad kollega

Du som introvert blir då stressad, kan uppleva att du blivit avsnoppad och inte lyssnad på. Jämfört med din pratglada kollega hörs du ju inte lika väl.

Tystnaden obehaglig

Eftersom den extroverte förväntar sig att alla är som hen, kan hen lätt känna sig obekväm – eller nästan stött – när ditt svar inte kommer omedelbart. ”Hallå, hänger du med?” eller ”Hallå, vill du inte prata med mig?”

Konflikten hägrar. För en extrovert är tystnaden i en konversation obehaglig.

Hellre på egen hand

När chefen vill brainstorma kan det kännas som bortkastad tid för dig som är introvert . Du skulle förmodligen prestera mycket bättre om du bara fick koncentrera dig på egen hand.

– Och tvärtom, om den extroverte sitter länge med en arbetsuppgift på egen hand blir han dränerad på energi, går ner på lågvarv och nickar nästan till. För att få energin tillbaka måste han hugga en kollega att snacka med – och troligen störa, säger Björn Hillström.

Viktigt för yrkesval

Frågan om olika personlighetstyper har även blivit viktig i arbetslivet – för att hitta rätt roll och bransch. Alla kan bländas av ett fint jobberbjudande, men vissa yrken passar faktiskt inte alls din personlighet. Ett säljande jobb med kundmöten fem dagar i veckan riskerar att helt dränera en introvert.

Inser varför du inte trivs

Björn Hillström tycker att fler borde fler fråga sig: ”Varför söker jag det här jobbet – egentligen? För att få status eller för det centrala läget?”

Men som 22-åring tänker man tyvärr inte så, menar han, utan det är först när du är inne på tredje eller fjärde jobbet som du kanske inser varför du inte trivdes på det där förra stället.

– Statistiskt sett kan man troligen se att vissa yrken attraherar en viss typ. Du hittar nog relativt få extroverta bibliotekarier eller forskare. Och det är nog inte många försäljare som är introverta, säger Björn Hillström.

Han är övertygad om att ju tidigare du förstår hur du själv fungerar desto färre blåmärken behöver du få.

Källor: Boken ”Introvert” av Linus Jonkman, Forum förlag, boken ”Tyst” av Susan Caine, Natur & Kultur förlag.

Läs också: 5 tecken på att du är högkänslig

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen