Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 18 maj 2017

Åsa led av övervikt och ryggsmärtor – nu löptränar hon med sin häst

Först såg hon till att bli av med 35 kilo i övervikt, sedan började hon sakta träna upp kroppen. Nu drömmer Åsa, 59, om att springa tjejmilen i New York – och hon tränar med sin fjording Twix.

Bild 1/2 FOTO: Privat
Bild 2/2

Den är ett troget sällskap, snackar inte för mycket och springer inte ifrån dig för att sätta personligt rekord. Att löpträna med hästen är både en tidsbesparing och en grym motivationshöjare, det menar Åsa Nelin som bor på en gård i Onslunda på Österlen.

Twix motiverar till intervaller

Twix är en skogsmulle som Åsa mest kör men även rider då och då nu när ryggen är bättre.
Twix är en skogsmulle som Åsa mest kör men även rider då och då nu när ryggen är bättre. Foto: Photography by Sanna

Hennes bästa träningskompis är fjordingen Twix, ett 11-årigt sto som gärna motionerar med sin ägare.

– Men det går lite fortare än vad jag som är ganska långsam löpare är van vid, så därför kör vi intervallträning. Jag och Twix  springer en kilometer åt gången med lite återhämtning mellan varven, berättar hon stolt.

Och med all rätt.

Åsa har visserligen varit en stark och vältränad mjölkbonde i många år men hon har inte alltid varit en löpare, tvärtom. Efter skilsmässan fick hon problem med ryggen och hon hade 35 kilos övervikt att övervinna samtidigt som hon tvingades forma ett nytt liv och hitta ett nytt jobb.

– Jag köpte en avstyckad gård och tillsammans med mina hästar och katter började jag ett nytt liv på gott och väldigt mycket ont.

Varvade löpning med gång

Först såg Åsa till att bekämpa övervikten, och då minskade även ryggsmärtorna. Sedan påbörjade hon sin löparkarriär genom att springa på ett löpband, till en början bara korta sträckor.

– Jag varvade med mycket gång, men ändå …

Året efter fyllde hon 55 år och sprang sin första mil. Det firade hon genom att ställa upp i det populära loppet Tjejmilen i Stockholm – tillsammans med sina döttrar. Sedan dess har hon fortsatt att springa 2-3 gånger och omkring 1,5 mil per vecka.

– Min dröm är att springa Tjejmilen i New York, säger Åsa, men jag behöver hitta ett sällskap.
– Min dröm är att springa Tjejmilen i New York, säger Åsa, men jag behöver hitta ett sällskap.

Häftig känsla att springa

Milen springer hon någon gång per år. Hittills i år har hon fått ihop 26 mil i benen.

– Att byta om till löparkläder i starka färger, säga till sambon att jag bara ska ut och springa en runda – det är fortfarande en så häftig känsla. Tänk att jag kan springa när jag vill, jag som under alla år med diskbråck och ischias knappt kunde gå mer än några hundra meter –  till och med tillsammans med min häst.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen