Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 15 februari 2017

Ät dig smart – 9 livsmedel som vässar hjärnan

Svårt att koncentrera dig? Glömmer du hela tiden? Vässa din hjärnkapacitet med rätt sorts mat! Här är listan på vad du ska äta för att skärpa dig!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Blåbär

Blåbär är ett av våra riktiga superbär! De antas stimulera tankeförmågan och bildandet av nya hjärnceller och verkar bromsa åldersrelaterad försämring av minnet. Innehåller dessutom antioxidanter, vitamin C och viktiga mineraler. Visste du att blåbär även kallas ”brainberries” i USA?

2. Fet fisk

Med sitt höga Omega 3-innehåll kan lax, sill och makrill inte bara minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fet fisk också kan förbättra ditt minne och din kognitiva förmåga. Ät fisk minst tre gånger i veckan är rekommendationen – det förbättrar din hjärnas förmåga att uppta syre och näringsämnen.

3. Fiberrikt bröd

Byt ut frukostens slentrianmässiga, vita brödskiva mot en fiberrik sort. Det förbättrar både din uppmärksamhet och ditt arbetsminne! Vitt bröd gör att du presterar sämre eftersom det ger ett kraftigt och relativt kort sockerpåslag. Detta triggar en jojo-reaktion, vilket innebär att du snabbt känner dig trött när sockret från de snabba kolhydraterna sjunker. Hjärnan behöver ett jämnt tillskott av glukos, så om du väljer långsamma kolhydrater – från exemplevis fullkornsprodukter – förser du hjärnan med energi som varar längre och förbättrar din egen bedömnings- och koncentrationsförmåga.

4. Kaffe

Det var väl det vi visste – att fika ÄR nyttigt! De flesta av oss kaffe- och tedrickare kan nog intyga att en kopp skärper tanke- och koncentrationsförmågan. Men forskningen visar dessutom att koffein har positiva hälsoeffekter på bland annat äldres kognitiva förmåga, Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

5. Spenat

Frossa i grönt! Nyttan av att äta gröna bladgrönsaker kan inte nog påpekas. De innehåller B-vitaminer som är bra för att din hjärna ska fungera och ökar dessutom din koncentrationsförmåga. Spenat – liksom gröna ärtor och purjolök – innehåller också mycket järn som hjälper ditt logiska tänkande, din inlärning och ditt minne.

6. Apelsiner

Apelsin är en klyftig frukt av flera anledningar. Den är rik på C-vitamin, vilket är viktigt för dina hjärncellers överlevnad och du får också i dig det viktiga ämnet kalium! Med rätt intag av kalium förbättras signalöverföringen i hjärnan och du kan hantera en större mängd information. Andra källor till kalium är bananer, aprikoser, potatis, baljväxter och tomater.

7. Mörk choklad

Mörk choklad minskar inte bara risken att drabbas av stroke – den ökar också hjärnans blodflöde och höjer koncentrationsförmågan. Ät på – utan dåligt samvete!

8. Nötter

En näve nötter anses vara ett perfekt mellanmål eller ett gott alternativ till andra alltför feta och salta snacks. Nötter innehåller E-vitamin som kan bromsa minnesförlust hos äldre. Nötterna innehåller dessutom ett nyttigt fett som reparerar myelinet, som isolerar nervbanorna. När denna isolering förbättras skickas informationen snabbare mellan nervcellerna.

9. Avokado

Avokadon är också riktig supermat. Den innehåller både enkelomättat, nyttigt fett och är rik på E-vitamin – en bra antioxidant som förhindrar de fria radikalernas skadliga påverkan på bland annat hjärnan.

Källa: Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, Aktuellt om Vetenskap & HälsaKarolinska Institutet

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen