Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 14 januari

Ät fibrer och lev längre

Du som äter mycket fibrer och fullkorn minskar risken för att dö i förtid. Du kan dessutom slippa övervikt och typ 2-diabetes, visar en ny stor forskningsstudie.

 Frukt och grönt är rikt på fibrer som är mycket bra för din hälsa.
Frukt och grönt är rikt på fibrer som är mycket bra för din hälsa. FOTO: Istock

25-29 gram fibrer om dagen. Minst så mycket kostfibrer och fullkorn bör du få i dig för att minska risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar och dö i förtid.

Det har skotska och nyzeeländska forskare kommit fram till genom att analysera 185 tidigare forskningsstudier, skriver The Lancet. Sammanlagt ingick 4 635 personer i dessa studier.

Ju mer fibrer desto bättre

Och resultatet är tydligt, menar forskarna: Ju mer fibrer och fullkorn du äter desto lägre är risken för att bli sjuk och dö i förtid. Kopplingen anses vara så övertygande att forskarna nu tycker sig ha bevis för att kunna rekommendera mer fibrer och fullkorn i maten, skriver The Lancet.

Undvik allvarliga sjukdomar

Här är sjukdomar och hälsorisker som du enligt studien kan undvika om du äter mycket fibrer och fullkorn:

Hjärtkärlsjukdom. Personer som äter allra mest kostfibrer löper en 15-30 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som äter minst fibrer.

Kranskärlssjukdom. 16-24 procent minskad risk.

Stroke. 16-24 procent minskad risk.

Typ 2-diabetes. 16-24 procent minskad risk.

Tjocktarmscancer. 16-24 procent minskad risk.

Övervikt.

Högt kolesterol.

Läs också: Fibrer bra för humöret

Detta är fibrer

De kolhydrater från växtriket som inte bryts ned vid matsmältningen och istället når tjocktarmen opåverkade kallas för fibrer. Kostfibrer behövs bland annat för att tarmarna ska fungera. Mat med mycket fibrer ger dessutom större känsla av mättnad än fiberfattig mat.

Den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar är 25–35 gram fibrer per dag.

Livsmedel med mycket fibrer:

  • Rotfrukter (100 gram morot innehåller 2,4 gram fibrer)
  • Grönsaker (100 gram spenat innehåller 2,4 gram fibrer)
  • Bönor (100 gram torkade bondbönor innehåller 16,4 gram fibrer)
  • Linser (100 gram torkade linser innehåller 11,5 gram fibrer)
  • Frukt (100 gram äpple med skal innehåller 1,8 gram fibrer)
  • Fullkornsbröd (100 gram hårt fullkornsbröd, råg, innehåller 17,6 gram fibrer)
  • Gryn (100 gram havregryn innehåller 15 gram fibrer)
  • Fullkornspasta (100 gram innehåller 3,7 gram fibrer)

Läs också: Havre är rena supermaten

Tips!

Kolla efter nyckelhålssymbolen när du är i butiken och handlar. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mycket fibrer.

Källor: The Lancet, Livsmedelsverket

Läs också: Fullkorn kan skydda mot tarmcancer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen