Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 februari

Ät pasta och gå ner i vikt

Trodde du att pasta bidrar till extrakilon? Då är det dags att tänka om. Forskning visar nämligen att pasta tvärt om kan bidra till viktminskning.

 Forskning visar att pasta inte behöver leda till viktuppgång.
Forskning visar att pasta inte behöver leda till viktuppgång. FOTO: istock

Efter många år i skamvrån har kolhydrater plötsligt blivit hjältar i skafferiet. Bland annat visar ny forskning att fullkorn är något av det nyttigaste man kan stoppa i sig. Och inget fullkorn utan kolhydrater.

Läs också: Fullkorn ökar kroppens läkekraft!

3,3 portioner pasta

Även pasta, som länge ansetts vare en riktig viktbov, har börjat omvärderas.

Bland annat på grund av kanadensiska forskare som har studerat hur 2 488 personers vikt och BMI (Body Mass Index) påverkades av att äta 3,3 portioner pasta i veckan. Studien, som beskrivs i Independent, visade att pastan inte alls ledde till extrakilon. Tvärt om. Deltagarna i studien gick till och med ner lite i vikt.

Åt samtidigt GI-kost

Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.

Läs också: Ät fibrer – och lev längre

Nyttiga fibrer

Ett extra bra val torde vara att välja fullkornspasta som innehåller nyttiga fibrer. Men det framgår inte av just denna studie.

*GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt kolhydraterna i maten bryts ner i kroppen. GI-diet handlar om att bland annat undvika socker och vitt mjöl.

Läs också: Därför går du inte ner i vikt trots ”rätt” kost och träning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen