Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 maj 2016

Bada, fila och polera! 7 steg till finaste fötterna

Nu är det dags att göra dina trötta fötter sommarfräscha igen. Fotvårdsterapeuten Georgette Namei ger sina bästa tips om hur du fixa fötterna hemma.

FOTO: Istock

Du går, står och springer på dem. Stänger in dem i trånga skor och varma strumpor. Så hur får du dina fötter att må bra?

– Nyckeln är att behandla tidigt och regelbundet, säger Georgette Namei, som är fotvårdsterapeut på Axelsons spa i Stockholm.

Hennes tips är att smörja in fötterna varje kväll, fila dem en gång i veckan och göra en skön hemma­rutin en gång i månaden.

– Se också om dina fötter under dagarna. Ta av dig skorna när du har rast. Lufta dem och knip och spreta med tårna – det mår de bra av!

7 steg till den skönaste fotvården hemma

fotter

1. Fotbad. För ner fötterna i ett varmt fotbad och mjuka upp fötterna. Droppa i lite tvål eller fotsalt som tvättar och mjukar upp. Sitt i cirka 10 minuter.

2. Torka fötterna noga och se till att torka torrt mellan tårna. Det är väldigt viktigt för att undvika fotsvamp.

3. Börja med naglarna. Använd en nageltång och klipp dem rakt, klipper du runda kanter riskerar du nageltrång. Är naglarna för korta kan det ömma och göra ont, så lämna lite kvar som sticker upp. Fila de vassa kanterna med en sandpappersfil.

4. Rensa. Ta en nagelpetare och rensa under och vid sidorna för att få bort skräp och torra nagelband. Arbeta försiktigt och rensa lite lätt. Har du en hudsax kan du lite lätt klippa bort hudflikar runt om.

5. Polera naglarna lite lätt med en polerfil för att jämna ut dem, eftersom fötterna ofta är instängda och råkar ut för en del smällar. Se till att få en fin jämn yta, men ta inte i för hårt.

6. Fila fötterna. Har du hårdare och torrare hud börjar du med en grov fil och avslutar med en finare. Använd inte den grova för mycket utan fila tills du fått bort lite av den hårda ytan. Finslipa sedan med finfilen.

7. Massera in en fotskrubb för att få extra mjuka fötter och för att få i gång blodcirkulationen. Sänk ner fötterna i baljan, tvätta av dem och torka ordentligt. Smörj in med skön fotkräm.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen