Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 maj 2020

Behandling av åderbråck – 4 metoder

Stripping, en 100 år gammal operationsmetod vid åderbråck, används fortfarande. Men nya, skonsammare tekniker har utvecklats. Här är fyra vanliga behandlingar vid åderbråck.

Var tredje av oss får förr eller senare åderbråck på benen. Arv, övervikt och ålder är några vanliga bidragande orsaker.

– De flesta bensår orsakas av åderbråck. Ungefär hälften av fallen kan man bota med ett enkelt ingrepp, men många får inte den hjälp de behöver på grund av okunskap, säger Stefan Nydahl, kärlkirurg specialiserad på åderbråcksbehandling.

Läs också: Myter om åderbråck

4 vanliga behandlingar mot åderbråck

 Åderbråck är ett mycket vanligt problem men som går att avhjälpa med moderna metoder.
Åderbråck är ett mycket vanligt problem men som går att avhjälpa med moderna metoder. FOTO: Istock

Endotermal ablation mot åderbråck

Den vanligaste av de moderna behandlingarna går ut på att venen hettas upp inifrån och därmed förstörs. Kirurgen för in en fiber eller kateter som ger värmeenergi i form av laser, radiofrekvens eller ånga som bränner upp kärlet.

Skumsklerosering mot åderbråck

Skum sprutas in i venen under ultraljudskontroll och får kärlet att skrumpna ihop. Ibland kombineras skumbehandlingen med ett slags visp som rispar sönder kärlet.

Virknål mot åderbråck

Via ett litet hål i huden dras blodkärlet ut med ett specialinstrument. Fungerar särskilt bra på slingriga åderbråck och används i kombination med andra tekniker.

Stripping

En över 100 år gammal metod som fortfarande används i Sverige men som blir allt mindre vanlig. Vid stripping gör kirurgen ett snitt vid ljumsken. Därefter förs ett stålrör in i den skadade venen så att den kan dras ut.

Läs också: Lindra rosacea – experten tipsar!

Vad kostar åderbråcksoperation?

Åderbråcksoperation kan bekostas av landstinget om den är medicinskt motiverad. För att den ska vara det måste man ha åderbråck i kombination med någon komplikation såsom bensår, eksem, blödningar och ytliga benproppar.

Betala själv

Är åderbråcken ”bara” ett kosmetiskt problem får man stå för kostnaden själv. För en större operation kan det handla om cirka 23 000 kronor för ett ben och 33 000 kronor för båda.

Framtida behandlingsmetoder

I dag injiceras bedövningsvätska med många små stick på det område som ska opereras, vilket i sig ger smärta och obehag. Nya, mer skonsamma bedövningstekniker är på gång.

Smärtfri metod vid åderbråck

Kärlklister är en smärtfri metod för att behandla åderbråck. Behandlingen görs med ämnet cyanoakrylat som limmar ihop kärlväggarna. Tyvärr är metoden väldigt dyr och därför än så länge lite använd.

Läs också: Motion kan bromsa hjärnans åldrande

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen