Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 31 mars 2017

Bevisat: Påta i jorden gör dig lycklig!

Mår du bra av jobba i trädgården? Det är du inte ensam om. Man brukar ofta säga att trädgårdsarbete är bra för hälsan, men nu finns det studier som visar att du faktiskt kan bli lycklig av att påta i jorden.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Går du också ett varv i trädgården när du kommer hem efter en lång och stressig dag på jobbet?

Vi är många som känner oss mer lugna och avslappnade efter att ha fått påta i rabatten eller titta till grönsaksodlingarna i pallkragarna en liten stund.

Studier har visat att människor som drabbats av utmattningsdepressioner ofta mår bättre av att vistas i gröna miljöer, och trädgårdsarbete används numera som terapiform på flera ställen runt om i landet.

Doften är grejen

Men nu finns även forskning som visar att det faktiskt kan vara rena medicinen att påta i jorden.

I vanlig trädgårdsjord finns nämligen små mikroorganismer, bakterier, som utsöndrar ämnen som är speciellt bra mot depressioner. Det är främst bakterien Mycobacterium vaccae som studerats, en organism som tillhör gruppen aktinobakterier.

– Den doft man känner när man luktar på jord kommer från just sådana organismer, och det finns flera organismer i den gruppen som utsöndrar olika ämnen som kan vara bra för människan, säger professor Sara Hallin, vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi i Uppsala.

Ökar serotoninhalten

Bakterien Mycobacterium vaccae har i flera olika forskningsstudier visat sig höja nivåerna av cytokiner, substanser som finns i cellerna och som är viktiga för tillverkningen av ämnet serotonin. För låga halter av serotonin i hjärnan tros vara en av orsakerna till att depression kan uppstå, och många läkemedel som används för att behandla depression verkar genom att de ökar halterna av serotonin.

– Det finns vissa aktinobakterier som utsöndrar antibiotika, så det kan mycket väl vara så att de även kan vara verksamma mot depression, säger Sara Hallin.

Minskad stress genom inandning

I en studie som har gjorts på cancerpatienter har man kunnat visa att de som behandlats både med cellgifter och med Mycobacterium vaccae har fått en ökad känsla av livskvalitet, jämfört med patienter som endast behandlats med cellgifter. Och i andra studier på råttor har man visat minskade stressnivåer i upp till tre veckor efter behandling med bakterien.

Att trädgårdsarbete är bra för både kropp och själ vet ju de flesta odlingsbitna redan om, och orsakerna kan så klart vara många. Men när man påtar i jorden kan man inandas eller få i sig små mängder jord, och då även de här välgörande mikroorganismerna.

Så om du känner dig mindre stressad efter ett arbetspass i trädgården finns det faktiskt en vetenskaplig förklaring!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen