Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 september 2018

Bläää – så snuskig är dubbeldippen!

Brukar du doppa chipset i dippen när du redan har tagit en tugga? Sluta med det! Speciellt i förkylningstider.

 Fredagsmyset blir ännu mysigare om man undviker att dubbeldippa.
Fredagsmyset blir ännu mysigare om man undviker att dubbeldippa. FOTO: istock

Fenomenet att ta en tugga av chipset eller av morotsstaven och sedan doppa i dippskålen igen kallas för att dubbeldippa.

Detta är något som forskare vid Clemson University i USA har intresserat sig för. De har undersökt hur många bakterier en enda dubbeldipp sprider, rapporterar The conversation.

Dipsåsen tacosås värst

Forskningsresultatet är ganska läbbigt. Det visar nämligen att en dubbeldipp ger upphov till hela 1 000 gånger fler bakterier jämfört med en ”enkeldipp”.

Men olika sorters dippsåser är olika duktiga på att sprida bakterier. Allra duktigast, eller värst, visar sig salsasås vara. Troligtvis hänger det ihop med att den är ganska vattnig, menar forskarna. Konsistensen gör att chipsbitar lätt lossnar och blandar sig såsen.

Du kan bli sjuk av dippen

Denna forskning kan vara värd att ha i åtanke i förkylningstider. Du som är snuvig och har ont i halsen bör kanske skona dina meddippare genom att undvika att ta en tugga och sedan doppa i den gemensamma skålen.

Läs också: 10 snuskigaste prylarna hemma – toan inte ens med på listan!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen