Bläää – så snuskig är dubbeldippen!
Brukar du doppa chipset i dippen när du redan har tagit en tugga? Sluta med det! Speciellt i förkylningstider.
Fenomenet att ta en tugga av chipset eller av morotsstaven och sedan doppa i dippskålen igen kallas för att dubbeldippa.
Detta är något som forskare vid Clemson University i USA har intresserat sig för. De har undersökt hur många bakterier en enda dubbeldipp sprider, rapporterar The conversation.
Dipsåsen tacosås värst
Forskningsresultatet är ganska läbbigt. Det visar nämligen att en dubbeldipp ger upphov till hela 1 000 gånger fler bakterier jämfört med en ”enkeldipp”.
Men olika sorters dippsåser är olika duktiga på att sprida bakterier. Allra duktigast, eller värst, visar sig salsasås vara. Troligtvis hänger det ihop med att den är ganska vattnig, menar forskarna. Konsistensen gör att chipsbitar lätt lossnar och blandar sig såsen.
Du kan bli sjuk av dippen
Denna forskning kan vara värd att ha i åtanke i förkylningstider. Du som är snuvig och har ont i halsen bör kanske skona dina meddippare genom att undvika att ta en tugga och sedan doppa i den gemensamma skålen.
Läs också: 10 snuskigaste prylarna hemma – toan inte ens med på listan!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.