Blåbär är nyttiga och bra för hälsan
Att äta blåbär varje dag kan ge dig mätbart bättre hälsa. Här nio bevisade hälsoeffekter!
Blåbär är ett av våra nyttigaste livsmedel. Det visar en mängd studier.
Det är framförallt ämnen i den blå färgen, antocyaner (även kallat antocyaniner), som är hälsobringande.
Antiinflammatorisk effekt
Exakt hur de verkar i kroppen behövs mer forskning kring. Men de studier som har gjorts visar på en antiinflammatorisk effekt som kan skydda blodkärlen och sänka det farliga LDL-kolesterolet.
Nyttigt bär
Antocyaner är antioxidanter som i provrörsförsök visat sig kunna fungera lite som ”rostskyddsmedel”.
Det vill säga motverka skadlig oxidation i cellerna som annars kan leda till allvarliga sjukdomar.
Läs också: 10 blå växter som gör dig pigg och frisk
Nordiska blåbär nyttigast
Blåbär är en av bästa källorna till antocyaner, men det ska vara vildväxande, nordiska blåbär.
De innehåller nästa tre gånger mer antocyaner än odlade (550 mg/ 100 gram mot 163 mg enligt FDA, USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket). Halten tycks bli högre ju längre upp norr som de har plockats.
Läs också: Plocka och rensa blåbär som ett proffs!
BLÅBÄRENS HÄLSOEFFEKTER
Sänker kolesterolet och ger bättre ork
En pilotstudie vid Örebro universitet nyligen visar att blåbär märkbart kan förbättra hjärthälsan, genom att sänka kolesterolhalten och ge bättre ork vid träning.
Deltagarna fick 40 gram frystorkat blåbärspulver per dag, vilket motsvarar cirka 500 gram färska bär.
Förbättrar blodcirkulationen
En amerikansk studie visar att drygt två deciliter blåbär om dagen ger ett mätbart bättre blodflöde samt bättre blodfetter – och sänker risken för hjärt- och kärlsjukdom med 12-13 procent i genomsnitt.
Sänker blodtrycket
Att äta blåbär varje dag kan sänka blodtrycket och motverka stela och oelastiska blodkärl visar en studie vid Florida State Universitet.
Deltagarna var äldre kvinnor, varav den grupp som fick 22 gram frystorkat blåbärspulver (cirka 250 gram färska bär) per dag fick mätbart mer elastiska blodkärl och lägre blodtryck än kontrollgruppen.
Kan minska låggradig inflammation
En studie vid Universitetet i östra Finland i Kuopio, visar att ett dagligt intag av blåbär kan reducera den låggradiga inflammation i kroppen som är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.
Gruppen som fick 40 gram blåbärspulver per dag (cirka 500 gram färska bär) fick en mätbart lägre halt av inflammationsämnen som C-reaktivt protein.
Motverkar tarmsjukdomar
Enligt en tidigare studie vid Lunds Tekniska högskola kan blåbärens fibrer lindra och skydda mot inflammationer i tarmen och till med tjocktarmscancer.
Även blåbärens antocyaner bidrar med sin anti-inflammatoriska verkan. Och effekten stärks när bären kombineras med probiotika!
Kan bromsa hjärnans åldrande
Kvinnor över 70 som äter 2,5-3,5 deciliter blåbär i veckan kan bromsa hjärnans åldrande med upp till 2,5 år i genomsnitt visar en analys av kostvanorna hos 16 000 deltagare i den stora sjuksköterskestudien i USA.
Även flera andra studier och djurförsök har visat att blåbär kan förbättra den kognitiva förmågan och motverka inflammationer i hjärnan.
Kan hämma Parkinsons
En kopp blåbär (2 deciliter) dagligen kan ha en skyddande effekt på celler som tillverkar dopamin (som bryts ned vid Parkinsons sjukdom).
Det visade molekylärbiologen Elisabet Berglöf, vid Umeå universitet i sin avhandling 2008.
Ökar ämne som hämmar cancer
Cyanidin som finns i blåbärens färg visade sig i en studie vid Östra Finlands universitet, öka enzymet sirtuin-6, ”antiåldrande-protein”, i celler från mänsklig tjocktarmscancer och hämmade två viktiga cancergener.
Kan skydda näthinnan
Flera mindre studier har visat att antocyaner i bärets blå färg, kan skydda de fina blodkärlen, kapillärerna, i ögats näthinna.
Läs också: Superfood du hittar hemma i kylskåpet!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.