Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 januari 2019

Blåbär bra efter hjärtinfarkt

En ny studie vid Örebro universitet visar att blåbär kan ha en läkande effekt för hjärtinfarktspatienter.

 Blåbär varje dag påskyndar läkningen efter en hjärtinfarkt.
Blåbär varje dag påskyndar läkningen efter en hjärtinfarkt. FOTO: Istock

Det är en pilotstudie (Obs, extern länk) med 50 hjärtinfarktpatienter som vårdades på kardiologen på universitetssjukhuset i Örebro.

Hälften fick placebo

Hälften fick frystorkat blåbärspulver tre gånger om dagen som komplement till den vanliga behandlingen och hälften fick bara vanlig behandling.

Mätbara skillnader

Efter åtta veckor syntes mätbara skillnader mellan grupperna på två viktiga områden.

Patienterna i ”blåbärsgruppen” fick dels lägre halter av oxiderat LDL-kolesterol i blodet , som är en markör för inflammation i kärlen.

Oxiderat kolesterol irriterar kärlväggen som reagerar med en inflammation.

Gångsträckan ökade

Dels ökade deras prestationsförmåga mätt genom ett standardiserat gångtest signifikant jämfört med kontrollgruppen, vilket var lite oväntat.

– Det var ett spännande resultat som kan få stora konsekvenser för behandling av hjärtinfarktpatienter om resultaten kan reproduceras i en större, dubbelblind studie, säger Cecilia Bergh, en av forskarna vid Örebro universitet.

– Vi tror att ett intag av stora mängder blåbär kan öka syreupptagningsförmågan, fortsätter hon.

Ny stor studie

Hon och de andra forskarna ligger nu i startgroparna för att påbörja en stor klinisk studie om blåbärs effekter på riskfaktorer för hjärta och kärl, med över 900 patienter på flera sjukhus i Sverige.

De använder frystorkat blåbärspulver från ett litet hälsokostföretag, immun.se (obs: extern länk) i Ragvaldsträsk, som Land tidigare skrivit om (Obs, extern länk) . Frystorkningen innebär att alla nyttiga ämnen bevaras.

Svensktillverkat blåbärspulver

De två ägarna, Carina Wallmark och Ann Lindström, låter tillverka blåbärspulvret i en liten fabrik i norra Sverige och säljer i sin webbshop.

Till den nya studien ska en annan tillverkare ta fram en koncentrerad dryck av det frystorkade blåbärspulvret som ska intas tre gånger per dag. Det motsvarar 500 gram färska blåbär per dag.

Kan bli en behandling

Kanske kan den stora studien leda till att blåbär kan bli en del i att förebygga och till och med behandla hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden. Forskarna har inte sett några biverkningar av blåbärspulvret.

– Ingen har tidigare studerat blåbärens effekt på patienter på detta sätt och resultatet är väldigt spännande. Vi hoppas kunna sätta i gång med den stora studien redan innan sommaren, säger Cecilia Bergh.

Läs också: Orsaker till stickningar i fötter och händer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen