Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 augusti 2016

Bli eko-smart i sommar! 10 smarta tips

Semestertid är ett perfekt tillfälle att börja leva mer ekologiskt. Här är tio enkla tips på hur du tar hand om både dig själv och miljön i sommar!

1. Välj svenskproducerat ekologiskt kött

Då kan du vara säker på att djuret inte har ätit foder som innehåller kemiska bekämpningsmedel. Står du och väljer mellan svenskproducerat kött som inte är miljömärkt eller kött från en utländsk leverantör som är miljömärkt, välj det förstnämnda. Sverige har internationellt sätt strikt lagstiftning kring djurens välmående.

2. Köp rätt ekologiska varor

Byt ut så många varor som möjligt till ekologiska alternativ. Några varor som gör extra stor skillnad för miljön om du börjar handla med ekologisk märkning är mejeriprodukter, kaffe, bananer, vindruvor och potatis.

3. Cykla och gå

Ta dig till jobbet för egen maskin istället för att ta ett färdmedel som tär på miljön.

4. Kasta inte mat

Mat som slängs är den största miljöboven eftersom det innebär att varan då har producerats helt i onödan. Planera innan du handlar.

5. Konsumera mindre nytt

Köp begagnat, sommar är loppistid.

6. Välj vegetariskt

Du behöver inte nödvändigtvis bli vegetarian. En köttfri dag i veckan är en bra start.

7. Håll utkik efter miljömärkningar

Köp produkter som är märkta med exempelvis Svanen eller Bra miljöval, framförallt viktigt för förbrukningsvaror, rengöringsmedel och tvättmedel.

8. Använd solen!

Tänd inte lampan på ren reflex. Nu under sommaren är det ofta tillräckligt ljust inne med bara solen som ljuskälla.

9. Skippa plast

Köp så lite plastsaker som möjligt. All frukt i butiken måste inte ligga i en plastpåse på vägen hem, välj pappkassar istället för plastpåsar, plåtburkar istället för plastburkar.

10. Gör det själv

Odla  dina grönsaker och baka ditt eget bröd, det är inte så jobbigt som du kanske tor. Tvärt om kan det vara riktigt roligt, och väldigt gott.

Av Erika Granath Foto iStockPhoto

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen