Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 juni 2021

Bonden Sylve Jakobsson drabbades av akut hjärtinfarkt

Han hade levt under press en tid, men Sylve Jakobsson tyckte själv att han mådde rätt bra. Så en kväll kom smärtan i vänsterarmen...

 För 12 år sedan drabbades Sylve Jakobsson akut hjärtinfarkt. Det förändrade hans liv. I mångt och mycket till det bättre.
För 12 år sedan drabbades Sylve Jakobsson akut hjärtinfarkt. Det förändrade hans liv. I mångt och mycket till det bättre. FOTO: KARL MELANDER

Sylve Jakobsson satt ensam i soffan och tittade på teve hemma på gården i Akebäck utanför Visby. Det var lördagskväll i början av juni och hans fru Lilian var bortbjuden.

Plötsligt kände han en smärta i vänsterarmen.

– När smärtan höll i sig ringde jag sonen och bad honom skjutsa mig till akuten. Jag tänkte att det kanske rörde sig om ett lindrigare kärlkrampsanfall och att jag behövde medicin, säger Sylve.

Inga tankar på hjärtinfarkt

Han hade känt sig trött och orkeslös hela våren och försommaren och varit in en vända till vårdcentralen. Läkaren konstaterade då att hans vilopuls låg på 90, mot normalt 60-70, men att han i övrigt var i god form.

– Jag blev inte särskilt skärrad. Jag hade inte ont i hjärtat och kände inget tryck över bröstet, så att det skulle röra sig om en hjärtinfarkt hade jag inga tankar på, säger Sylve.

Helikopter till Karolinska

På sjukhuset togs EKG, ultraljud och blodprov och läkaren konstaterade snabbt att Sylve trots allt hade haft en hjärtinfarkt. Han fick blodförtunnande medicin och lades in på intensivvårdsavdelning under stränga observationer i väntan på helikoptertransport till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Då började allvaret sjunka in och jag tänkte ”Är det så här jag kommer att dö”. Hela den natten gick tankarna. Jag tänkte på min fru Lilian och barnen och vad jag varit med om i livet, säger Sylve.

På väg med ambulansen mot Stockholm försvann oron.

– Jag kände att nu fixar sig det här.

Fick genomgå ballongvidgning

Läkaren på Karolinska sjukhuset undersökte honom, tog prover och kärlröntgen. Sylve kunde själv följa undersökningen av hjärtat på en bildskärm. Han fick genomgå en ballongvidgning för att vidga kärlen där proppen satt så att blodet kunde passera som det ska, och två stentar sattes in. (Stent är ett metallnät som minskar risken komplikationer.)

Kändes främmande att bli hjärtsjuk

Blotta tanken på att han skulle bli hjärtsjuk och plötsligt känna sig totalt orkeslös kändes främmande. Medelåldern för män som får hjärtinfarkt är 70 år. Själv var han bara 56 när han drabbades.

– Jag var nog mest förvånad, man tror väl att man är något av en stålman. Jag rör på mig en hel del om dagarna på gården och var i hyfsat god form, jag röker inte och hade ingen övervikt.

Skrämmande tankar om hjärtinfarkt

Sylve fick blodförtunnande, blodtryckssänkande och kärlvidgande medicin.

– På efterkontrollen testade man puls, hjärtfunktion och kondition. Läkaren sa att allt såg bra ut men att jag fick räkna med att hjärtat vuxit efter händelsen och att jag hädanefter skulle gå runt med en begynnande hjärtinfarkt, och det var en skrämmande tanke.

Berodde på stress

Sylve har funderat en hel del varför han drabbades. Läkaren på vårdcentralen hade uttryckt oro över hans mående tidigare under våren.

– Han misstänkte att den höga vilopulsen berodde på stress, ”du har något som tynger dig”, sa han och det stämde. Det var förmodligen därför jag stöp, säger Sylve.

Skulle betala 11 miljoner

De senaste åren hade Sylve levt med emotionell stress i samband med att han ärvde en nedlagd brädgård på Gotland efter sin farbror. På femtiotalet var brädgården i Vall en modern fabrik för impregnerat virke med kreosot och blev med åren öns mest förorenade plats. Då hade kreosoten förgiftat grundvattnet och miljöskandalen var ett faktum. Men det var först efter att Sylve ärvt marken av sin farbror som striden om vem som skulle betala giftsaneringen tog fart.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden krävde att Sylve som arvinge skulle betala 11 miljoner. Han överklagade och ärendet slutade i miljödomstolen som gick på Sylves linje. De juridiska turerna fick stor uppmärksamhet i lokalpress och riksmedia.

– Den affären kostade mig hälsan. Den tryckte mig så hårt att det klippte till i bröstet. Även om jag vann fallet och kom upp på banan igen så äter jag mediciner livet ut. Men jag är inte mycket för att grubbla och försöker se framåt. Jag ställde in mig på att bli frisk, säger Sylve.

Kom i gång med styrketräning

Redan någon månad efter infarkten var han igång med att styrketräna på hjärtrehab, sjukhusets hjärtskola och motionsgruppen för hjärtsjuka i Visby. Det var första gången han tränade på gym. Poängen, förklarade hjärtläkaren, är att öka blodcirkulationen, blodtryck, blodfetter och blodsocker går ner. Träningen minskar risken för förtidig död med 50 procent.

– Jag tyckte egentligen att jag inte hade något att välja på och det kändes bra. Jag såg träningen som min livräddare.

Hjärtskolan gav nya kunskaper om olika livsstilsrisker som han kunde påverka.

– Det mesta är en balansgång efter en hjärtinfarkt. Jag måste vara noggrann med sömnen och vad jag äter. Jag äter vanlig husmanskost och fick lära mig att lassa på mer grönt på tallriken. Äta så lite socker och godis som möjligt och dra ner på fett, salt och vara sparsam med alkohol.

19 andningsuppehåll i timmen

Snarkare med sömnapné, andningsstopp i sömnen, löper fem gånger högre risk än andra att drabbas av mycket allvarlig kärlkramp eller hjärtinfarkt. Efter infarkten utreddes Sylve för sömnapné och den visade att han hade 19 andningsuppehåll i timmen. Med en andningsmask, CPAP, fick han sin värdefulla sömn tillbaka.

– Numer sover jag obehindrat 6-7 timmar och vaknar pigg som en mört.

I över 40 år har Sylve drivit två gårdar tillsammans med sin bror Börje.

– Det känns roligt att äldste sonen tagit över jordbruket och arrendet, själv sysselsätter jag mig och hjälper till med enklare sysslor, stillasittande är inget för mig.

Rör om i brosket

I dag har träningen blivit en glädjekälla. Två gånger i veckan tränar Sylve på gymmet i Roma tillsammans med grannen och lantbrukskollegan Mikael Pettersson. Den goda vanan har de hållit fast vid de senaste fem åren och träningen gör gott. Visst finns både gåband och träningscykel hemma men det är till gymmet de vill åka.

– Det rör om i brosket, jag lär känna min kropp och vad jag tål. Jag har byggt upp kroppen och mår långt bättre än före hjärtinfarkten, säger Sylve.

Under den pågående pandemin har de tagit en paus från gymmet och det promenerar i stället.

– Men först och främst är det stressfaktorn man måste lära sig att bemästra, det kräver stålnerver att driva jordbruk i dag.

12 extra år efter hjärtinfarkten

Rädslan efter en hjärtinfarkt är naturlig. Sylve har åkt in akut en gång efter hjärtinfarkten. Då hade han tagit i för kung och fosterland och lyft en 50-kilos sil hemma på gården.

– Det blev en tankeställare. I dag tar jag tillvara på livet mer och tackar nej till politiska uppdrag och sådant som engagerat mig tidigare. Vi har fått tre barnbarn och det känns härligt att få uppleva. Jag har fått 12 extra år efter hjärtinfarkten och hoppas på många fler.

I dag går Sylve på hjärtkontroll och kollar EKG och sockret en gång om året och allt ser bra ut.

– Mitt råd till yngre jordbrukare är att tänka till innan det börjar göra ont och börja träna.

Läs också: Bra känna till om B12 brist

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen