Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 september 2018

Bönderna som bantar ihop: ”Pengarna är en sporre”

Håll koll på vikten och ha kul! Det är ambitionen när ett gäng västmanländska bönder bantar tillsammans. De som lyckas bäst vinner 10 500 kronor.

 Bondegängets förebild är den manliga strippgruppen Chippendales. Stående från vänster: Robert Khilin, Anders Sjögren, Ragnar Larsson, Mats Lannebris, Pelle Nordgren . ­Sittande från vänster: Kenneth Karlsson och Per Sjögren.
Bondegängets förebild är den manliga strippgruppen Chippendales. Stående från vänster: Robert Khilin, Anders Sjögren, Ragnar Larsson, Mats Lannebris, Pelle Nordgren . ­Sittande från vänster: Kenneth Karlsson och Per Sjögren. FOTO: Lotta Silfverbarnd

De sju deltagarna i viktgänget trängs inne i det lilla fikarummet i Hälla Kvarn i Tortuna. Anders Sjögren räknar insatserna noggrant och konstaterar att alla har lagt rätt summa i vinstpotten.

Insatsen är 1 500 kronor och potten, som för dagen alltså uppgår till 10 500 kronor, går vanligtvis till den som skakat av sig flest kilon. Denna gång ser det dock något annorlunda ut.

– Vi kände oss nöjda med oss själva vid utvägningen i julas, smala, starka och trimmade, så vi har bestämt att det blir en vikthållartävling i dag. De som lyckats hålla sig under strecket sedan i vintras får dela på potten. De som slarvat och gått upp i vikt blir 1 500 kronor fattigare, förklarar Anders som är initiativtagare till tävlingen och tillika självutnämnd överdomare.

Läs också: Margareta gick ned 80 kilo med ”2-minutersmetoden”

Mumlar om godisfrosseri

Först ut för vägning är hovslagare Pelle Nordberg. Vågen visar på 8 kilo mer än i julas och Pelle skyller på slitna löparskor, utlandssemester och krävande kunder under halvåret som gått. De övriga mumlar om att det förmodligen handlar mer om lathet och godisfrosseri.

Anders Sjögren står näst på tur. Medveten om att även han ligger risigt till strippar han ner till ­kalsonger innan han försiktigt kliver på vågen vars display obönhörligt blippar fram till 101,4 kilo, det vill säga plus 7,4. I och med det blir han dagens förlorare. Något som inte kom som en överraskning för Anders som genast skyller på sin tandläkare.

– Jag fick order om att sluta snusa i januari och det har jag gjort så jag går upp i stället för ner hur jag än beter mig. Livet är ovanligt trist just nu, säger han.

Läs också: Patrik och Maria rasade i vikt – genom att äta bönor varje dag

Sitter i hytten

Det visar sig att Ragnar Larsson också har lagt på sig en del. Närmare bestämt 5,6 kilo, vilket enligt Robert Kihlin kan bero på det faktum att Ragnar tillbringar alldeles för mycket tid i den svala hytten på sin nya traktor i stället för att jobba med kroppen.

Robert är förste man för dagen som klarar sig under strecket. Enligt displayen har han tappat 0,6 kilo. Detta trots att han behållit både shortsen och skorna på. Det visar sig dock vara en genomtänkt strategi.

– Lagom under gränsen. Om man uppvisar allt för låg vikt kan det straffa sig i kommande utvägning, resonerar han nöjt.

Skvallras om fasta

Även Mats Lannebris har gått ner. Vågen visar minus 2,2 kilo. Kan ­hända beror det på den drastiska strategi det skvallras om bland gubbarna – nämligen att fasta. Och att det fuskas genom att käka laxermedel. Mats nekar dock bestämt till anklagelserna.

Näst sist ut är Kenneth Karlsson som besviket väger ut på 0,2 kilo över strecket, liksom Robert med shortsen och skorna på. Men han har tur som en tokig. De övriga deltagarna visar sig vara generösa i dag. Efter en stunds överläggning kommer de fram till att ge honom en andra chans. Kenneth blir ivrig och är väldigt nära att kasta av sig även kalsongerna innan han inser att Lands reporter är en kvinna.

Ingen skada skedd. Kallingar till trots blir slutresultatet minus 0,6 kilo och Kenneth kan andas ut.

– Jag har förlorat en del pengar genom åren så det här känns bra, säger Kenneth.

Hålla vikten viktigast

Dagens överlägsna vinnare är Per Sjögren som gått ner hela 6,4 kilo. Kanske för att han hade ett väldigt bra utgångsläge på grund av att han vägde in ovanligt tungt i julas.

I vanliga fall skulle vinsten innebära 10 500 mer i plånboken för Per. Men i dag får han nöja sig med att dela potten med Mats, Kenneth och Robert som ju också klarat bedriften att hålla antalet kilon och hekton under det känsliga strecket.

Förnedra sig offentligt

Tvärtemot vad man kanske kan tro så tar grabbarna bantartävlingen på största allvar.

– Sanningen är den att vi är för tjocka allihop så vi behöver det här. Och att pengar står på spel är en bra sporre. Kan man köpa sig viktminskning genom att satsa 1 500 spänn i halvåret så är det ju jättebra, säger Ragnar.

För att sätta extra press på deltagarna postas samtliga resultat på Facebook.

– Det väger väldigt tungt. En vill ju helst inte förnedra sig offentligt, säger Anders.

Läs också: Ny forskning: Ät mindre – lev längre!

Drar ner på sockret

Var och en anstränger sig alltså, även om det sker på lite olika sätt och i lite olika grad.

Robert har till exempel valt att dra ner rejält på socker och kolhydrater. Han tycker att det är att föredra framför att anstränga sig fysiskt genom att motionera.

– Jag har slutat med bröd, pasta, godis och fikabröd, och minimerat intaget av alkohol.

Gick ner 17 kilo

Anders Sjögren strategi går ut på att jojo­banta med hjälp av bantningspulver från apoteket. Men inte ens det har alltså funkat denna gång, Han påpekar dock att han lyckats betydligt bättre än plus 7,4 kilo i tidigare utvägningar. Inte minst ­sommaren 2017.

– Då gick jag ner hela 17 kilo och vann, säger han och sträcker lite på ­nacken.

Läs också: Därför äter hon aldrig mellan klockan 19 och 10

Dietisten kommenterar

 Annica Långvall är leg dietist och doktorand i Måltidskunskap: Fotot Jonas Forsberg
Annica Långvall är leg dietist och doktorand i Måltidskunskap: Fotot Jonas Forsberg FOTO: Jonas Forsberg

Anna Långvall är legitimerad dietist. Land bad henne kommentera böndernas bantningstävling: ”Härligt att se att männen har gått ihop för att stötta varandra. Kanske skulle de kunna gå ett steg längre genom att hitta någon träningsaktivitet att göra tillsammans. Att göra något tillsammans verkar ju uppenbarligen sporra dem och det är positivt att se att de även förstått vikten av att hålla vikten och inte bara av att gå ned.”

Läs också: Håll koll på vikten med enkla 80/20-metoden

Slut jojobanta!

Däremot avråder Anna Långvall från att jojobanta med pulver eller att växla mellan frossa och fasta. För att få en varaktig viktnedgång gäller det att först fundera ut vilka vanor som gjort att man gått upp i vikt och sedan ta itu med dessa. Att dra ned på socker och alkohol är två effektiva förändringar.

Läs också: Så många kalorier innehåller vinglaset

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen