Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 april 2017

Bor du på landet? Grattis – här är 6 gröna hälsovinster

Är du en lantis som helst hänger med djuren eller sitter ensam på en stubbe i skogen? Då är det bara att gratulera. Mängder av forskning visar att den som vistas i gröna områden lever längre och mår bättre.

6 gröna hälsovinster med att bo på landet

1. Det bromsar åldrandet. Naturen är knölig och omväxlande och därmed en perfekt plats för att öva rörlighet, balans och styrka. Äldre som rör sig i skog och mark tränar balans och koordination och ökar med stor sannolikhet chansen att leva oberoende längre. Ångest minskar, återhämtning efter sjukdom förbättras, liksom sömnkvalitén.

2. Det ger smärtlindring och minskar stress. Bara åsynen av grönska kan leda till mindre oro, mindre smärta och bättre återhämtning efter sjukdom. I till exempel Japan utnyttjar man skogens fysiskt och psykiskt hälsobringande effekter genom guidade promenader, där man tar in skogen med alla sinnen. Företeelsen har fått namnet shinrin-yoku, eller skogsbad på svenska.

3. Det stärker immunförsvaret. Vi blir mindre sjuka på̊ grund av att luftburna smittämnen har svårare att spridas utomhus. En annan orsak till färre infektioner är solen som producerar D-vitamin i huden som i sin tur involveras i processer som gör immunförsvaret starkare. Vitamin D hjälper också mot fetma.

4. Det förbättrar träningseffekten. Efter bara 4-5 minuter av träning i naturen går puls och blodtryck ner och mängden stresshormoner i blodet minskar. Natur i kombination med fysisk aktivitet har en turboeffekt som dessutom är mer långvarig än om du väljer att träna inomhus på ett gym.

5. Barnen blir smartare. En rad studier i bland annat Spanien och USA har visat att barn som vistas i naturen blir smartare. Det vill säga de lyckas bättre i skolan, har lättare att koncentrera sig, är mer uppmärksamma på sin omgivning och har en gynnsammare kognitiv utveckling. Barnen mår alltså bra av att bo nära grönområden och att vara ute och leka. Detta är så klart lättare om de bor på landet.

6. Daglig cykeltur till jobbet. Du som bor på landet har kanske en liten bit till jobbet om dagarna. Då kan du med fördel välja att cykla dit, någonting som har visat sig vara mycket hälsofrämjande. Studier i Storbritannien har visat att de som cyklar till jobbet halverar risken att drabbas av hjärtsjukdom och cancer jämfört med de som kör eller åker kollektivt.

Källa: SLU.se, Året Runt, Kurera.se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen