Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 juni 2018

Borrelia – så behandlas infektionen

Borrelia är otrevligt att drabbas av, men i de allra flesta fall går infektionssjukdomen som sprids av fästingar att bota. Gör så här.

 Fästingburen borrelia går i de allra flesta fall att bli helt frisk från.
Fästingburen borrelia går i de allra flesta fall att bli helt frisk från. FOTO: Istock

Borrelia är en fästingburen infektionssjukdom som orsakas av bakterier.

Till skillnad från TBE, virusorsakad hjärninflammation som också sprids av fästingar, finns det ännu inget vaccin mot borrelia.

– Borrelia går att behandla med antibiotika. Infektionen kan också gå över av sig själv. Eftersom borrelia inte är anmälningspliktigt vet vi dock inte hur vanligt det är, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Borrelia kan sprida sig till lederna

Borrelia är visserligen inte lika farligt som TBE men om infektionen inte behandlas rätt så kan den sprida sig till nervsystem och leder. Det är alltså bra att hålla koll på symptomen.

Läs också: 5 symtom på borrelia

Så behandlas borrelia

• Om du har fått en fem centimeter stor hudrodnad en vecka eller mer efter att du har blivit biten av en fästing ska du kontakta vårdcentralen.

• Om du 1–4 veckor efter fästingbettet får feber, huvudvärk, värk i muskler och leder samt känner dig tröttare än vanligt ska du också kontakta din vårdcentral.

• Borrelia i ett tidigt skede, med den typiska femcentimetersrodnaden på huden, behandlas med penicillin som skrivs ut av läkare på vårdcentralen. De allra flesta blir helt friska efter penicillinbehandling.

• Borrelia som har spridit sig till lederna kräver en annan sorts penicillin. Detta kan ta längre tid för kroppen att läka. Även om själva borreliainfektionen har blivit botad kan det ta lång tid innan alla symptom är borta. Ibland flera månader.

• Om du känner dig osäker så kan du alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning och hjälp med bedömning av dina symptom.

Källa: Vårdguiden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen