Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 juni 2018

Borrelia – så undviker du smitta

Borrelia finns i nästan hela Sverige. Det här behöver du veta för att slippa bli smittad av infektionssjukdomen som sprids av fästingar.

 Lantbrukare löper stor risk att bli bitna av fästingar. Men det går alldeles utmärkt att vistas i skog och mark bara man är rätt klädd.
Lantbrukare löper stor risk att bli bitna av fästingar. Men det går alldeles utmärkt att vistas i skog och mark bara man är rätt klädd. FOTO: Istock

Borrelia är en fästingburen infektionssjukdom som orsakas av bakterier. De kan föras över till dig via ett fästingbett, men det är inte alla fästingar som bär på bakterien.

Man räknar med att cirka en tredjedel av alla fästingar kan vara bärare av borreliabakterier och sannolikheten för att du ska bli smittad via ett fästingbett är mindre än en på hundra.

Borrelia botas med antibiotika

Till skillnad från TBE, virusorsakad hjärninflammation som också sprids av fästingar, finns det inget vaccin mot borrelia. Däremot så kan infektionen hävas med hjälp av antibiotika.

Går att undvika

Men det går att undvika smitta om du känner till var och när riskerna att drabbas av borrelia är störst, och hur du kan skydda dig mot fästingar. Här får du kunskap och alla tips du behöver.

Här och då är risken störst att drabbas av borrelia

  • Risken för att bli smittad av borrelia är störst längs våra kuster.
  • Alla störst är risken i de sydöstra delarna av Syd- och Mellansverige.
  • När det är varmare än 4–5 grader är fästingarna aktiva. Oftast är detta från tidiga mars till november, men det varierar mellan olika delar av landet.
  • Fästingar som bär på borreliabakterien sprider sig allt längre norrut.

Läs också: Så skiljer du på TBE och borrelia

Så här skyddar du dig mot fästingar

  • Bär täckande kläder i skog och mark. Stoppa ner långbyxorna i stövlarna och skjortan/tröjan i byxorna.
  • Kolla kropp och kläder när du kommer hem. Fästingar vill gärna sätta sig där huden är tunn, till exempel i ljumsken. På barn sätter sig fästingar ofta på huvudet, främst bakom öronen och i hårfästet.
  • Fästingar trivs inte i välansade gräsmattor, sand och på klippor. De är heller inte så aktiva tidigt på morgonen eller på eftermiddagen (oftast) enligt smittskyddsläkare Peter Nolskog. Mycket torrt eller mycket blött väder gillas inte av fästingar, de trivs bäst när det är lite mittemellan.
  • Lantbrukare är en riskgrupp i sig. Inspektera huden när du varit ute.
  • Det brukar dröja runt ett dygn innan borreliabakterien förs över till dig efter det att fästingen har bitit sig fast. Så det gäller att du tar bort den så fort som möjligt. Är du snabb så minskar risken för att du hinner bli smittad.

Läs också: Så tar du bort fästingen

Var inte rädd

Sist men inte minst – var inte överdrivet rädd för att gå ut i skog och mark. Naturen ska inte ses som en fara. Men ha viss respekt och gå inte in i de allra fuktigaste snåren och rota.

Läs också: Borrelia – vanliga symptom

Källa: Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, netdoktor.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen