Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 juni 2018

Borrelia – vanliga symptom

Borrelia är en infektionssjukdom som kan orsakas av fästingburna bakterier. Här är symtomen du bör ha koll på.

 Symptom på borrelia kan uppstå först flera månader efter det att fästingen har spridit bakterierna. Fler kvinnor än män drabbas av borreliainfektioner.
Symptom på borrelia kan uppstå först flera månader efter det att fästingen har spridit bakterierna. Fler kvinnor än män drabbas av borreliainfektioner. FOTO: Willowpix

Antalet fästingarna ökar i Sverige och de sprider sig över allt större områden i landet. Därmed ökar även risken för att drabbas av de sjukdomar som fästingar sprider.

Borrelia drabbar många

TBE och borrelia är två sjukdomar som orsakas av fästingar.

Borrelia är en fästingburen infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Den är inte lika farligt som TBE, som man kan vaccineras sig mot, men om borreliainfektionen inte behandlas med antibiotika kan infektionen sprida sig till nervsystem och leder.

Märker inte bettet

Ibland märker man inte ens att man har fått ett fästingbett. I stället kan du känna av och märka symtom som kan vara tecken på att du har drabbats av infektionssjukdomen borrelia. Därför är det viktigt att känna till vilka symptomen är.

Läs också: TBE eller borrelia – här är skillnaden

5 symptom på borrelia

1. Rodnad. 1-4 veckor efter bettet kan det uppträda en röd fläck som är större än fem centimeter i diameter där fästingen har suttit. Det händer att rodnaden bleknar i mitten och likna en ring.

OBS! Tänk på att du får en rodnad också av själva fästingbettet även om det inte är borrelia. Den rodnaden försvinner dock efter några dagar och är helt ofarlig.

2. Klåda. Rodnaden börjar ofta att klia.

3. Trötthet.

4. Huvudvärk.

5. Ont i muskler och leder.

Mindre vanligt: Du kan även få fler än en hudrodnad på kroppen. Även vätskande sår och utslag med blåsor. Oftast brukar de komma samtidigt med feber.

Ledinflammation orsakad av borrelia

Ibland kan borrelia även leda till borreliaartrit, en form av ledinflammation. Då kan du känna följande symtom:

• Huvudvärk

• Runt 38 grader i feber

• Ledvärk i nacken, armarna, ryggen och benen

• Viktnedgång

• Tillfällig ansiktsförlamning.

• Även hjärta och ögon kan påverkas, men det är ovanligt.

Nervsjukdom orsakad av borrelia

En borreliainfektion kan också påverka nervsystemet och leda till neuroborrelios, som det kallas. Detta är dock inte så vanligt. Färre än var tionde som fått borrelia drabbas och det är vanligare att barn drabbas än vuxna.

Här är symptom som kan dyka upp en till två månader, ibland upp till ett halvår, efter fästingbettet:

• Röd rund fläck som är större än fem centimeter i diameter där fästingen har suttit (samma som vid ”vanlig” borrelia.) Många drabbade får dock ingen hudrodnad eller annan hudförändring alls innan de får andra symtom (nedan).

• Vuxna får ofta kraftig värk i armarna, benen och/eller ryggen. Symtomen hos barna är oftast betydligt vagare.

• Tillfällig ansiktsförlamning.

Ring 1177 för råd

Om du känner dig osäker så kan du allid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning och hjälp med bedömning av dina symptom. Här kan du även få information om vart du kan vända dig för ett läkarbesök.

Källa: Vårdguiden

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen