Bota vinterdeppet naturligt! Här är 7 otroligt D-vitaminrika fiskar
Är du vinterdeppig, trött eller ofta sjuk? Då ska du äta mer fet fisk! Här är de 7 mest D-vitaminrika fiskarna!
De senaste åren har det duggat tätt med vetenskaplig studiers som visar hur viktigt det är att ha tillräckligt med D-vitamin i blodet.
För låga nivåer kan öka risken för allt från hjärtsjukdom och cancer till depressioner. Eftersom solen är den viktigaste D-vitaminkällan ligger vi pyrt till under hela vinterhalvåret.
Vi måste fylla på och fet fisk är den nästa bästa källan – och dessutom rik på nyttiga omega 3-fettsyror. Här är 7 D-vitaminrika fiskar:
1. Abborre
21,40 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
2. Lax
12,50 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
Läs också: Är du i riskzonen för D-vitaminbrist?
3. Sardiner i tomatsås
12 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
4. Inlagd sill
11,27 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
Läs också: Så kickstartar du ditt hälsosamma liv
5. Stekt strömmingsfilé
9,16 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
6. Matjesfilé, konserverad
5 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
7. Makrill, varmrökt
3,50 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
Så mycket D-vitamin behöver du per dag!
Rekommenderat dagligt intag av vitamin D3:
Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram
Vuxna över 75 år: 20 mikrogram
Personer med begränsad solexponering: 20 mikrogram
* Källa: Livsmedelsverket
Dessutom menar överläkaren och psykiatern Mats Humble att både vanlig och årstidsbunden depression kan förebyggas och lindras med extra D-vitamin, 50 mikrogram D3 per dag.