Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 30 november 2018

Migränsjuka Katalin: ”Botoxbehandlingen har gett mig mitt liv tillbaka”

Katalin levde i ett helvete med migrän varje vecka. När medicinerna inte längre hjälpte fick hon prova botox. Det blev vändpunkten.

 Katalin Slotte lider av migrän. Med hjälp av botox har anfallen blivit betydligt färre.
Katalin Slotte lider av migrän. Med hjälp av botox har anfallen blivit betydligt färre. FOTO: Istock/Privat

Mer än var tionde människa lider av migrän. De flesta får enstaka attacker – men det finns också de som är betydligt hårdare drabbade.

Migrän präglade hennes liv

Katalin Slotte, 48 år, i Nynäshamn är en av dem. Här är henne egen berättelse, med egna ord, om hur plågsam migrän präglade hela hennes liv. Och vad som blev räddningen:

”Jag levde i ett helvete”

”När jag var tolv år började jag ofta få ont i huvudet bakom ena ögat. Eftersom min morfar hade migrän misstänkte mamma att jag fått det också. Men jag fick min diagnos först som 18-åring och i samband med att jag bytte till en ny läkare.

Han lyssnade noga på mig och sa att det var uppenbart att jag led av migrän. Det kändes skönt att få en diagnos och rätt medicin, för vanliga värktabletter hjälpte ju inte.

På den tiden fick jag migrän ungefär en gång i veckan. Med hjälp av ett triptanläkemedel kunde jag mildra begynnande anfall så att symtomen inte utvecklades fullt ut. Utan medicin varade anfallen upp till tre dygn och smärtan kunde bli fruktansvärd.

För ungefär två år sedan förvärrades min migrän. Jag knaprade i mig många olika mediciner och till slut blev det för mycket.

De migränförebyggande läkemedlen gjorde att jag gick upp i vikt och blev trött och deprimerad. När jag fick höra om en nystartad neurologmottagning i Farsta kontaktade jag den och beskrev vilket helvete jag levde i. Redan efter att par veckor fick jag träffa en fantastisk neurolog som lyssnade och förstod. Jag blev beviljad botoxbehandling.

Behandlingarna görs var tionde vecka. Varje gång får man 31 injektioner i pannan, på tinningarna, på hjässan och ner i nacken enligt ett schema.

Efter den femte behandlingen hade mina anfall minskat från 20 i månaden till mellan fyra och sju. För mig är det som att jag har fått tillbaka mitt liv. Även om jag fortfarande alltid måste ha en migräntablett till hands är det inte alls som före botox. Nu kan det gå dagar utan att jag tar någonting. Det har gjort att jag är piggare och att min hjärna fungerar bättre.

Jag har också fått ett särskilt högriskskydd så att jag kan vara hemma utan karensdag. Tidigare pulade jag i mig massor med mediciner och gick till jobbet med ett påklistrat leende fast jag mådde dåligt.”Läs också: LCHF-kost blev en lindring mot migränen för Ulrika

Katalin Slotte

Ålder: 48 år.

Bor: I Nynäshamn.

Familj: Man, tre barn och två barnbarn.

Yrke: Stödassistent på en daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

Tycker om: Att resa och vara ute med min hund.

Läs också: Nina hittade metod mot sin tinnitus: ”Nu fungerar livet igen!”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen