Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 juni

Botulism av vitlök i olja

Vitlök i olja kan orsaka den livshotande sjukdomen botulism – om du hanterar den fel.

 Vitlök i olja måste hanteras rätt för att inte farligt botulinumtoxin ska gro och föröka sig.
Vitlök i olja måste hanteras rätt för att inte farligt botulinumtoxin ska gro och föröka sig. FOTO: Istock

Vitlök inlagd i olja och kanske några favoritkryddor – visst, det smakar förföriskt.

Kan utveckla botulinumtoxin

Men se upp! Vitlöken och oljan kan tillsammans utveckla ett av världens starkaste gifter. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle ett snapsglas av rent botulinumtoxin, som giftet heter, räcka för att ta död på hela Sveriges befolkning.

Livshotande botulism

Det som giftet gör är att det attackerar kroppens nerver. Detta kan leda till förlamning i exempelvis andningsmuskulaturen.

Förgiftningen heter botulism och är livshotande men tack och lov är den mycket sällsynt.

– Men egentligen är det ett under att det inte sker oftare, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Läs också: Spana in alla våra härliga rabarberrecept här!

Finns i jorden

För botulism orsakas av ett gift från en bakterie som heter Clostridium botulinum och finns bland annat i jorden. Sporer från botulinum-bakterien kan därför följa med vitlök upp ur jorden när man skördar. Så det gäller att skölja bort all jord ordentligt innan man tillagar.

Utvecklar giftigt botulinumtoxin

Visserligen är botulinum ofarlig när den fortfarande är i sporform, men om omständigheterna är de rätta kan sporerna gro och utveckla giftigt botulinumtoxin.

Perfekt miljö

Vitlök inlagd i olja är just en sådan gynnsam miljö: Inget syre och lite syra.

– Om inläggningen inte förvaras i kylskåpet finns då risk för att botulismsporerna gror ut och bakterien börjar föröka sig. Det är när bakterien förökar sig i livsmedel som botulinumtoxin utvecklas, säger Åsa Rosengren.

Viktigt att göra rätt

Men Åsa Rosengren poängterar att det inte alls behöver vara farligt att äta vitlök i olja. Bara man hanterar den på rätt sätt:

Gör så här med vitlök i olja

  • Se till att all synlig jord är borta innan du tillagar inläggningen.
  • Förvara alltid vitlök i olja i kylen. Håller den 4 grader, som Livsmedelsverket rekommenderar, kan botulinumtoxin inte växa och inläggningen klarar sig fint.

– Det finns egentligen ingen gräns för hur länge den håller i kylen. Men skulle den bli dålig luktar den och smakar illa så det märker man.

Varning! Förvara aldrig vitlök i olja eller andra inläggningar i rumstemperatur. Läs också: 10 löksorter som lyfter din matlagning – så använder du dem!

Botulinumtoxin

Clostridium botulinum kan utvecklas under följande förhållanden:

  • I en miljö fri från syre
  • Inte så surt (pH-värde över 4,6)
  • Förvaring över 10 grader
  • OBS! Honung kan vara riskabelt för spädbarn

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, American society för microbiology, Läkartidningen

Läs också: Så ska du göra med fästingbettet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen