Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 juni

Botulism – så undviker du livsfarlig matförgiftning

Botulism är en livsfarlig men mycket sällsynt förgiftningssjukdom. Oftast orsakas den av felaktigt hanterad mat. Detta behöver du veta om botulism och hur du undviker att drabbas.

 Botulism är en allvarlig matförgiftning som kan orsakas av fel hanterad och tillagad mat.
Botulism är en allvarlig matförgiftning som kan orsakas av fel hanterad och tillagad mat. FOTO: Istock

Sjukdomsförloppet är dramatiskt och konsekvenserna är allvarliga. Botulism är en mycket svår förgiftningssjukdom.

Dessbättre är den väldigt sällsynt i Sverige och den går ganska lätt att undvika, bara du har rätt kunskap.

Här får du veta allt du behöver veta om den fruktade matförgiftningen och hur du undviker att drabbas.

Det här är botulism:

  • Botulism är en livshotande matförgiftning.
  • Vanligaste orsaken till botulism är att man har ätit mat som inte är rätt hanterad.
  • Botulism orsakas av en bakterie som heter Clostridium botulinum.
  • Clostridium botulinum kan finnas i jorden, på sjö- och havsbotten och i tarmen hos däggdjur och fisk.
  • Bakterien Clostridium botulinum är ofarlig när den fortfarande är i sporform, men i syrefria och sura miljöer kan sporerna gro ut och utveckla det extremt kraftfulla giftet botulinumtoxin.
  • Botulinumtoxin är ett av de starkaste gifterna man känner till. Ett snapsglas rent botulinumtoxin skulle räcka för att ta död på hela Sveriges befolkning, enligt Folkhälsomyndigheten.
  • Giftet ger förlamningar i kroppen, bland annat i andningsmuskulaturen. Detta kan leda till döden.
  • Det finns inget vaccin mot botulism.
  • Hanterar, tillreder och förvarar du livsmedlen rätt så försvinner bakterierna och du behöver inte vara rädd för förgiftning (se lite längre ner i artikeln under rubriken Så undviker du botulism.)

Läs också: Botulism av vitlök i olja

Här kan det finnas Clostridium botulinum

  • I felaktigt konserverade livsmedel
  • I felaktigt hemgjorda inläggningar av osaltade fiskfiléer
  • Hemgjorda oljeinläggningar som förvaras för varmt

Här kan Clostridium botulinum utvecklas till botulinumtoxin

  • I en miljö fri från syre
  • Inte så sura miljöer (ju surare desto bättre, pH-värde över 4,5)
  • Förvaring över 10 grader
  • OBS! Ge inte honung till barn under ett år. Här kan nämligen finnas sporer av Clostridium botulinum som kan vara skadligt för små barn.

Så undviker du botulism

  • Skölj bort synlig jord på grönsaker och rotfrukter.
  • Se till att ha högst 4 grader i kylen.
  • Förvara alltid rökt, gravad och inlagd fisk samt öppnade konserver och inläggningar i kylen. Aldrig i rumstemperatur!

Läs också: TBE-vaccin – så många doser ska du ta

Symtom på botulism

Symtom på botulism kan komma några timmar upp till några dagar efter att man har ätit den förgiftade maten. Symtomen är:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Synrubbningar
  • Svag i musklerna
  • Talsvårigheter
  • Andningsbesvär

Mycket sällsynt!

Kontakta omedelbart sjukvården om symtom uppstår. Men som sagt, botulism är en mycket sällsynt sjukdom.

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, European Centre for Disease Prevention and Control

Läs också: Så ska du göra med fästingbettet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen