Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 januari 2017

Brustet hjärta: Därför kan du drabbas av den farliga sjukdomen

Det gåtfulla fenomenet brustet hjärta förbryllar läkarna och sjukdomen drabbar allt fler. Här berättar överläkare Elmir Omerovicom om hur negativa känslor kan leda till allvarlig sjukdom.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Syndromet brustet hjärta visar att kropp och själ verkligen hänger ihop. Obearbetade negativa känslor kan leda till att stresshormonerna blåser upp hjärtkammarna och paralyserar hjärtmuskeln.

Brustet hjärta ny folksjukdom

De första fallen av brustet hjärta i Sverige noterades 2005. I dag har långt över 2 000 patienter fått diagnosen.

– Med tanke på hur vi lever i dag är det en rimlig spekulation att det handlar om en ny folksjukdom. Om stressen och problemen ständigt är närvarande kommer antalet fall sannolikt att öka, säger Elmir Omerovic, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Stort mörkertal

Han konstaterar att det finns ett stort mörkertal.

– Inom den kardiologiska sjukvården tar vi bara hand om de svåraste formerna av brustet hjärta. Det finns lättare former av syndromet som kanske gör att man söker annan slags läkarbehandling och får fel diagnos.

Fler än väntat

En studie som i fjol gjordes på Sahlgrenska Akademin visar att brustet hjärta är vanligare än man tidigare har trott. 15 000 hjärtpatienter granskades och i 2,2 procent av fallen handlade det om brustet hjärta, fler än förväntat. För närvarande upptäcks 50–60 fall i Sverige varje månad.

– Ännu finns ingen helt fastlagd medicinsk förklaring. Sjukdomen är fortfarande mycket av en gåta. Vi behöver forska oss fram ännu mer, säger Elmir Omerovic.

Samma symptom som vid hjärtinfarkt

– Eftersom symtomen på brustet hjärta är desamma som vid hjärtinfarkt är det knepigt. Men i samtal med patienterna har vi i alla fall på Sahlgrenska lärt oss skillnaderna i smärtbeteende.

Av fjolårsstudien framgår även att brustet hjärta kan vara ödesdigert. Enligt undersökningen finns det fall där patienter fått 60–70 procent av hjärtfunktionen utslagen, men bara en kort tid därefter har en god prognos. Men studien visar också att dödligheten ligger på samma nivå som vid akut hjärtinfarkt.

– För de allra flesta sker full tillfriskning efter bara några dagar. Men om det till exempel finns en kombination med någon annan redan allvarlig sjukdom, dör också många inom loppet av de första veckorna, säger Elmir Omerovic.

Ett mysterium

– För oss är det fortfarande ett mysterium att över två tredjedelar av hjärtat kan sluta fungera utan att man dör. Om hjärtat vid en hjärtinfarkt stannar till 40 procent, då överlever man i regel inte. Detta utmanar grundläggande kunskap om hur människokroppen fungerar.

Vanligast är att kvinnor i 60–70-årsåldern drabbas av brustet hjärta. Det finns en teori om att de blir mer i riskzonen eftersom att den tidigare skyddande östrogennivån sjunkit, men inget är säkerställt. Endast 15 procent av fallen i Sverige utgörs av män.

Yngre kan drabbas

– Även yngre människor kan drabbas av sjukdomen. När den vardagliga stressen och för många starka negativa och pressande känslor smyger fungerar som triggers bör man se upp. Då är det sunt om man ser till att man sanerar sin livssituation, säger Elmir Omerovic.

Så vet du att du kan lida av brustet hjärta

Har ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna.
Mår illa, svettas mer än vanligt och har andningssvårigheter.
Har varit utsatt för långvarig och stark negativ emotionell stress.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen