Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 31 mars 2017

Brustet hjärta: Detta behöver du känna till om den mystiska sjukdomen

Sorg och olycklig kärlek kan leda till emotionell stress som i sin tur kan leda till fenomenet brustet hjärta. Här är allt du behöver veta om den gåtfulla sjukdomen.

Brustet hjärta gör läkarna villrådiga – än finns ingen helt fastställd medicinsk förklaring. Men en studie visar att syndromet har lika hög dödlighet som akut hjärtinfarkt, så det är ett fenomen att ta på stort allvar.

– Eftersom symtomen på brustet hjärta är desamma som vid hjärtinfarkt är det knepigt att fastställa rätt diagnos. Men i samtal med patienterna har vi i alla fall på Sahlgrenska lärt oss skillnaderna i smärtbeteende, säger Elmir Omerovic, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Men vad är egentligen brustet hjärta? Här är viktig fakta du bör känna till:

5 saker du behöver veta om brustet hjärta

• Brustet hjärta innebär att hjärtats kammare (oftast den vänstra) vidgar sig likt en ballong och minskar hjärtats pumpförmåga, ibland med uppemot två tredjedelar.
• Symptomen är desamma som vid hjärtinfarkt – ihållande bröstsmärtor, illamående, svettningar och andfåddhet. Till skillnad mot vid hjärtinfarkt är kranskärlen opåverkade vid brustet hjärta. Men tillståndet är lika allvarliga som vid hjärtinfarkt.
• Tillståndet uppkommer oftast efter en period av långvarig och stark negativ emotionell stress. Det finns en uppenbar koppling till sorg och trauma. Men brustet hjärta kan i vissa fall också utlösas av att man varit stressad i största allmänhet en längre tid.
• I de flesta fall självläker brustet hjärta inom en kort tid. Sjukdomen är normalt av övergående karaktär och vanligtvis får hjärtat inga bestående skador och återfallen är få. Blodförtunnande medicin kan behövas under en period efter utbrottet. För att motverka stresshormonerna kan även betablockare ordineras.
• 5 procent av de som drabbas av brustet hjärta överlever inte. Majoritet av de som drabbas av sjukdomen är kvinnor.

Detta kan utlösa emotionell stress och brustet hjärta

Emotionell stress orsakas av negativa känslor och trauma i samband med händelser och upplevelser som berör oss väldigt starkt. Emotionell stress kan exempelvis utlösas vid:
Nära anhörigs död.
Andra oväntade besked som beror oss väldigt starkt.
Skilsmässa och andra större kärleksproblem.
Allvarliga och fatala sjukdomsbesked.
Ekonomiska problem.
Trafikolyckor.
Bränder som ödelägger egendom.
Bråk som urartar till misshandel.
Konflikter och mobbing privat och på jobbet.
Byte av jobb eller bostadsort.

Så hanterar du emotionell stress

Stressa ner och försök att ta det lugnare i vardagen.
Ta tag i dina problem, det gör dig lugnare.
 Vänta inte med att lösa konflikter. Försök att lösa dem direkt om det går.
Prova yoga, gör andningsövningar eller andra avslappnande övningar.
Prata ut hos en vän eller ta hjälp av en psykolog.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen