Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 januari 2020

Ny forskning ger hopp: Nyupptäckt cell kan ta död på all cancer

Forskare har upptäckt en cell som tar död på all sorts cancer. Upptäckten tros på sikt kunna revolutionera cancerbehandlingen.

 Forskare har upptäckt en cell som kan angripa och förstöra all sorts cancer.
Forskare har upptäckt en cell som kan angripa och förstöra all sorts cancer. FOTO: Istock

En nyupptäckt del av vårt immunsystem ger hopp om en effektiv behandling av cancer. Det menar forskar-teamet från Cardiff University som ligger bakom upptäckten.

Enorm potential

Deras forskningsresultat, som är publicerat i Nature Immunology, anses ha enorm potential. Även om mycket arbete återstår.

– Det finns en chans att behandla varje patient, säger forskaren Andrew Sewell till BBC News.

Läs också: B12-brist – 9 vanliga symtom

Förstår cancerceller

Det unika som forskarna har hittat är en ny sorts immuncell, så kallad T-cell, i vårt blod. Den, liksom andra sorters T-celler som är kända sedan tidigare, letar upp cancerceller i kroppen, går till attack och förstör cancercellen.

Förstör all sorts cancer

Men till skillnad mot andra T-celler ger den nyupptäckta varianten sig på all slags cancer. I laboratorium har den lyckats utplåna bland annat hud-, blod-, bröst-, ben-, prostata, äggstocks-, njur- och livmoderhalscancer.

Universalmetod

Forskarna förklarar för BBC News att om detta skulle fungera även i försök med människor kan det öppna för en universalmetod mot cancer.

Kan vara immun

Forskarna spekulerar nu också om att vissa människor kanske redan bär på den här mirakelcellen och därför är immuna. Men även om detta krävs mer forskning.

Källor: Nature Immunology, BBC News

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen