Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 april 2020

Corona: Det får du – och får du inte – göra

Är det ok att gå till frisören och vågar jag umgås med nära och kära i vårsolen? Här är fem frågor med svar om vad som är ok och inte ok att göra i corona-tider.

 Kan man träffa barnbarnen och ta sig en promenad trots corona? Land reder ut vad som gäller!
Kan man träffa barnbarnen och ta sig en promenad trots corona? Land reder ut vad som gäller! FOTO: Istock

Är det ok att njuta i vårsolen tillsammans med nära och kära?

Ok om alla i sällskapet är friska och inte visar minsta symtom. Folkhälsomyndigheten är dock noga med att vi ska hålla avstånd till varandra. Armlängdsavstånd är det som gäller i solen precis som över allt annars just nu. 2 meter är Folkhälsomyndighetens rekommendation. Extra viktig är att 70-plussare, som inte bör träffa andra annat än just utomhus, håller avstånd på minst 2 meter.

Läs också: Så många steg behöver du ta – enkel guide

Är det ok att gå till frisör och tandläkare?

Är du över 70 år och tandbesväret inte är akut så är det läge att vänta med tandläkarbesöket. Frisören kan gott vänta också. Det menar Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi. Hon säger till Expressen att hon själv tänker avvakta med både frisör och tandläkare till hösten.

Är det ok att fika med gamla mormor i hennes trädgård?

Både ok och trevligt. Bara ni håller avstånd till varandra och du som besöker mormor är helt frisk och symtomfri. 2 meter säger Folkhälsomyndigheten. Så kramas, det får ni göra en annan gång. Och var noga med att tvätta händerna före ni fikar – både du och mormor.

Kan maten som levereras till min dörr vara smittsam?

Risken är så gott som obefintlig. Tvätta händerna innan du äter så kan du känna dig säker.

Kan vi ha vårt släktkalas i sommar?

Nej, det är inte att rekommendera. Speciellt inte om kalaset är över generationsgränser. Hålls kalaset utomhus och alla är garanterat symtomfria och ni håller avstånd kan det vara ok. Men risken är ju att det börjar regna och ni måste gå in. Och kramas, ja, det ska ni ju absolut inte göra. I festyran kan kanske det glömmas bort. Folkhälsomyndigheten är tydlig: Avstå fester eller andra sammanhang där många människor samlas.

Källor: Expressen, Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden 1177

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen