Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 april 2020

Corona och flockimmunitet – så fungerar det

Flockimmunitet hade nog få av oss hört talas om för bara några månader sedan. Nu ingår ordet i vårt vardagsspråk. Men vad innebär det egentligen? Och hur fungerar flockimmunitet vad gäller corona? Land reder ut.

 När tillräckligt många blir immuna uppnås flockimmunitet och epidemin avstannar. Men för att smittspridningen ska gå lagom fort måste vi hålla avstånd till varandra.
När tillräckligt många blir immuna uppnås flockimmunitet och epidemin avstannar. Men för att smittspridningen ska gå lagom fort måste vi hålla avstånd till varandra. FOTO: Istock

Ett begrepp som plötsligt har seglat upp som ett självklart vardagsord i coronatider är flockimmunitet. Vi slänger oss med det lite som vi tycker och tror, men vad betyder det egentligen? Här får du svar.

Läs också: Magnesiumbrist – vanliga symtom

Flockimmunitet hindrar spridning

Flockimmunitet innebär att en tillräckligt stor andel av befolkningen har blivit smittad, tillfrisknat och immun. Detta i sig betyder att få personer kan föra smittan vidare.

– Då avstannar epidemin, säger Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, till Vetenskap och hälsa.

Flockimmunitet skyddar

Flockimmunitet innebär alltså ett skydd för dem som inte är smittade och immuna, förklarar Emma Frans, doktor i epidemiologi, i en film på SVT.

Smittan klingar av

När flockimmunitet har uppnåtts, vilket på sikt sker av sig självt, klingar alltså spridningen av eller upphör.

Två vägar till immunitet

Det finns två vägar till att uppnå immunitet i en befolkning:

1. Immunitet genom vaccin. Vaccin mot Covid-19 finns ännu inte.

2. Immunitet genom just flockimmunitet. Mycket talar för att detta kommer tidigare än ett vaccin.

Fler måste smittas

Generellt gäller att ju smittsammare ett virus är, desto fler måste bli smittade innan flockimmunitet uppnås i befolkningen.

Corona-viruset smittsamt

Corona-viruset bakom sjukdomen Covid-19 anses vara relativt smittsamt. Men exakt hur stor del av befolkningen som behöver bli smittad för att flockimmunitet ska uppnås, är ännu oklart. Men det förmodas ligga mellan 50 till 60 procent, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

Osäker immunitet

Forskarna vet ännu inte heller hur länge en person som har blivit immun förblir immun efter att ha tillfrisknat från Covid-19.

Tidigare erfarenheter tyder dock på att immuniteten åtminstone sitter i så länge att man inte blir sjuk igen under samma säsong, enligt Folkhälsomyndigheten.

Flockimmunitet kommer

Flockimmunitet är dock inte Folkhälsomyndighetens direkta fokus, menar smittskyddsexperten Anders Tegnell.

– Ett slags flockimmunitet kommer vi att få så småningom ändå. Den här typen av sjukdomar fungerar så, säger han till SVT.

Smittspridningen ska ta tid

Folkhälsomyndighetens fokus just nu är alltså inte att stoppa smittspridningen. I stället handlar det om att låta smittspridningen i landet ta tid så att sjukvården hinner med att ta hand om alla sjuka.

Därför gäller som tidigare:

• Håll avstånd till varandra.

• Stanna hemma om du är sjuk.

• Tvätta händerna noggrant.

Källor: SVT, Folkhälsomyndigheten, Vetenskap och hälsa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen