Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 april 2020

Corona: Så kan du umgås med vänner under isolering

Det går att träffa vänner utan att ses fysiskt. Här är fem sätt att umgås på nya, roliga sätt. Och ett härligt vårtips!

 Umgås med dina nära och kära utan att träffas fysiskt eller gå ut i naturen med en kompis. Håll lite avstånd bara.
Umgås med dina nära och kära utan att träffas fysiskt eller gå ut i naturen med en kompis. Håll lite avstånd bara. FOTO: Istock

Även om du undviker nära, fysiska kontakter behöver du inte känna dig ensam och isolerad. Du kan umgås med vänner och familj ändå. Här får du tips på hur du kan vara social utan att riskera att bli smittad av coronavirus.

Läs också: Feber – allt du behöver veta

1. Skärm-fika

Fika, sticka, sy, pyssla, laga mat eller bara snacka. Allt detta och mycket mer kan du göra med dina vänner utan att ni träffas fysiskt. För det går alldeles utmärkt att umgås och göra saker tillsammans via Facetime, Skype eller någon annan digital tjänst där ni ser varandra på skärmen, pratar och umgås. Riktigt mysigt!

2. Spela schack online

Du som gillar att spela schack har ett ypperligt tillfälle att odla ditt intresse. Spela med en kompis, släkting eller med någon du inte känner än. Skriv in schack i sökfältet i din webbläsare så får du upp flera alternativ.

3. Skriv till varandra

• Ett riktigt brev med frimärke, när fick du det senast? Kanske är det dags att återuppta den trevliga vanan. Varför inte börja brevväxla med en barndomsvän?

• Eller så kan ni mejla till varandra. Går snabbare och kräver varken brevlåda eller brevbärare.

• Skriv en hälsning på en lapp eller på ett kort och lägg i grannens brevlåda. Skriv ett kul citat, en tanke eller något helt annat. Lappskrivandet kan utvecklas till ett riktigt skojigt sätt att dela med sig av funderingar, tips och klokskaper.

4. Byt böcker

Byt böcker eller filmer med grannen. Lämna dem i varandras brevlådor. Diskutera innehållet över telefon eller exempelvis Skype. Bjud in fler vänner och bilda en digital bok- eller filmklubb.

5. Bilda telefonkedja

Skapa en grupp med dina vänner och bekanta där ni ”stafettringer” till varandra och pratar en stund. Den uppringda personen ringer vidare till nästa person i gruppen och så vidare tills alla i gruppen har deltagit i ett samtal. Roligt och omtänksamt på samma gång.

6. Promenera med en kompis

Sist men inte minst: Gå ut i friska vårluften – och ta med en kompis! Det uppmanar Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt Världshälsoorganisationen, i SVT. Och varför inte packa ner en termos och sätta er på en bänk eller stubbe och njuta en stund i solen, tipsar han?

Att sitta hemma och uggla är nämligen något av det sämsta du kan göra för hälsan.

Håller du bara lite klokt avstånd till andra så menar Johan Giesecke att risken för att bli smittad av coronavirus utomhus är liten.

Så ut och njut!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen