Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 april 2020

Corona smittvägar

Hur smittar egentligen corona-viruset? Och stämmer det att även symtomfria människor kan smitta andra? Land reder ut vad som hittills är känt om virusets smittvägar.

 Se upp med vaga, smygande symtom som ont i kroppen och hosta. Det kan vara corona-virus som smittar vidare till andra.
Se upp med vaga, smygande symtom som ont i kroppen och hosta. Det kan vara corona-virus som smittar vidare till andra. FOTO: Istock

Coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19 är ett helt nytt virus. Därför vet man än så länge ganska lite om hur det beter sig. Men man lär sig hela tiden nytt och allt eftersom ny kunskap tillkommer ökar kännedomen om hur viruset smittar.

Detta är vad man just nu känner till om smittvägarna:

Coronavirus smittar mellan människor

Viruset som orsakar sjukdomen Covid-19 smittar i första hand mellan människor.

Läs också: Så många steg behöver du ta – enkel guide

Corona är en droppsmitta

Coronaviruset är en så kallad droppsmitta. Det innebär att smittan sprids i nära kontakter när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna sprids cirka en och en halv meter innan de landar.

Det verkar dock inte uteslutet att det kan bildas så små droppar att de i sig blir luftburna och kan sväva i väg. Men, som sagt, den absolut viktigast smittvägen är större droppar som faller till marken ganska snabbt.

Smittar corona via föremål och ytor?

Coronaviruset verkar kunna smitta via föremål och ytor där virus har landat. Indirekt kontaktsmitta kallas det. Hur länge viruset överlever på föremål och ytor är dock inte klarlagt. Man vet inte heller huruvida denna smittväg har någon betydelse när det gäller spridning av Covid-19. Forskning pågår.

Corona i avföring

Virus kan finnas i avföring. Extra viktigt med hand- och toahygien alltså. Och stäng alltid toalocket, uppmanar vetenskapsjournalisten Ulrik Björkstén i Vetenskapsradion. Virus kan annars virvla upp ur toan och hamna på exempelvis tandborsten.

 Anders Tegnell.
Anders Tegnell. FOTO: TT

Kan man smitta utan att själv ha symtom?

Enligt Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten och enligt Världshälsoorganisationen (WHO), verkar det kunna vara så. Men mycket tyder på att det i så fall är sällsynt.

Milda symtom

Däremot är det mycket som talar för att många får så pass milda symtom att de inte ens märker av dem. Upp till nio av tio kanske har symtom som inte syns, menar Anders Tegnell.

Åtminstone till att börja med. En rapport från Världshälsoorganisationen beskriver att de allra flesta ändå så småningom uppvisar något slags symtom.

Men även om vissa personer är asymtomatiska (utan symtom) så är det inte dessa enstaka fall som orsakar den stora smittspridningen, visar aktuell forskning.

Viktigt med social distansering

Det är alltså mycket viktigt att ge akt på minsta symtom – så tidigt som möjligt – eftersom du då skulle kunna sprida smittan vidare. Viktigt också att vara noga med så kallad social distansering och att hålla avstånd till andra.

Corona: Inkubationstid

Coronaviruset som orsakar Covid-19 verkar dock inte smitta under hela inkubationstiden, tiden från att man har blivit smittad till det att sjukdomen bryter ut.

Enligt rådande kunskapsläge verkar man vara mest smittsam när sjukdomssymtomen verkligen börjar visa sig och man alltså är sjuk. Enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten(ECDC) smittar personer som är måttligt sjuka i snitt 7-12 dagar. Svårt sjuka beräknas smitta upp till 14 dagar.

Ta ansvar – stanna hemma!

Summa summarum. Coronaviruset är först och främst en droppsmitta. Och känner du minsta lilla tecken på smygande, oklara sjukdomssymtom som lite ont i kroppen, halsen eller i huvudet ska du stanna hemma.

Du ska också hålla avstånd till andra, hosta och nysa i armvecket och tvätta händerna med tvål och vatten ofta. Vanlig toahyfs är givetvis också på sin plats!

Läs också: Tvätta händerna rätt

Viktiga råd som bromsar spridning

• Tvätta händerna med tvål och ljummet till varmt vatten i minst 20 sekunder.

• Stanna hemma om du har det allra minsta lilla symtom som hosta, ont i halsen, kroppen och huvudet.

• Stanna hemma åtminstone två dagar efter att du är helt symtomfri.

• Jobba hemifrån om du kan.

• 70-plussare ska träffa så få människor som möjligt.

• Håll dig borta från folksamlingar och avstå fester.

• Undvik resor som inte är absolut nödvändiga.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Europeiska smittskyddsmyndigheten, WHO, Sveriges Radios vetenskapsredaktion

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen