Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 januari

Coronaviruset – här är allt du behöver veta

Coronaviruset som sprids i Kina oroar hela världen. Men hur farligt är det egentligen och hur skyddar du dig? Land svarar på de vanligaste frågorna, bland annat vad symtomen på coronavirus är.

 Corona-viruset har lett till skyddsåtgärder på många håll i världen. Här får du veta vilka symtomen är, hur viruset smittar och vilka som är i riskgruppen.
Corona-viruset har lett till skyddsåtgärder på många håll i världen. Här får du veta vilka symtomen är, hur viruset smittar och vilka som är i riskgruppen. FOTO: TT Nyhetsbyrå

Vad är coronaviruset?

Corona-viruset är en virusgrupp som bland annat orsakar förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Virusets effekt riskerar att ge allvarliga konsekvenser på de som smittas, i synnerhet om man redan har nedsatt hälsoläge.

Hur upptäcktes coronaviruset?

Upptäckten av coronaviruset gjordes den 31 december 2019 då ett flertal personer i den kinesiska staden Wuhan hamnat på sjukhus efter att ha besökt en fiskmarknad. Sedan dess har viruset upptäckts i flera länder, bland andra Japan, Thailand och USA. Undersökningar av virusförekomst har gjorts även i Sverige, dock utan att i nuläget kunnat påvisa smitta (januari 2020).

Hur smittar coronaviruset?

Viruset sprids genom luften och smittspridningen tros ske från djur till människa. Man misstänker även att smittspridning kan ske från människa till människa.

Kan coronaviruset spridas till Sverige?

Risken för spridning till Sverige är liten men det finns så klart en teoretisk risk, i synnerhet kopplat till resenärer som varit i de drabbade områdena. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för smitta till Sverige liten.

Vilka symtom ger corona-viruset?

Symptomen på att någon har drabbats av sjukdomen är nysningar, hostningar, andningsproblem och feber. Detta är tecken som någon som vistats i Wuhan eller i andra smittade områden ska vara observant på. Inkubationstiden ligger på 2-14 dagar.

Läs också: Feber hos vuxen – alla fakta du behöver

Vilka är riskgrupperna som kan drabbas av coronaviruset?

De som har störst risk att bli drabbade är redan sjuka och äldre personer.

Hur skyddar man sig mot coronaviruset?

Man skyddar sig genom att vidta sedvanliga smittskyddande åtgärder, till exempel genom att tvätta händerna ordentligt och ofta och undvik att röra i ansiktet och undvika kontakt med sjuka människor. Var extra uppmärksam om du vistats i områden där smitta har förekommit och besök inte marknader där djur säljs.

Läs också: Så tvättar du händerna korrekt för att undvika smitta

Skyddar munskydd mot coronaviruset?

Munskydd skyddar inte mot smitta utan används framför allt för att inte sprida eventuell smitta vidare.

Kan man resa till Kina trots coronaviruset?

Utrikesdepartementet, som tar beslut om de rekommendationer avseende resmål som finns i Sverige, har gått ut med en avrådan om att resa till Hubei-provinsen i Kina, det är området som coronaviruset har upptäckts i.

Varför heter det coronaviruset?

Om man tittar på viruset i mikroskop så ser det ut som krona och det latinska namnet för krona är just corona.

Källor: 1177, Svenska Dagbladet, SVT, Expressen, Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet

Läs också: Vinterkräksjuka – 12 frågor och svar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen