Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 januari 2020

Coronaviruset – här är allt du behöver veta

Coronaviruset oroar hela världen. Men hur farligt är det egentligen och hur skyddar du dig? Land svarar på de vanligaste frågorna, bland annat vad symtomen på coronavirus är.

 Corona-viruset har lett till skyddsåtgärder på många håll i världen. Här får du veta vilka symtomen är, hur viruset smittar och vilka som är i riskgruppen.
Corona-viruset har lett till skyddsåtgärder på många håll i världen. Här får du veta vilka symtomen är, hur viruset smittar och vilka som är i riskgruppen. FOTO: TT Nyhetsbyrå

Vad är coronaviruset?

Corona-viruset är en virusgrupp som bland annat orsakar förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Virusets effekt riskerar att ge allvarliga konsekvenser om de som smittas är äldre och svage.

Hur upptäcktes coronaviruset?

Upptäckten av coronaviruset gjordes den 31 december 2019 då ett flertal personer i den kinesiska staden Wuhan hamnat på sjukhus efter att ha besökt en fiskmarknad. Sedan dess har viruset upptäckts i flera länder, bland andra Japan, Thailand och USA. Undersökningar av virusförekomst har gjorts även i Sverige, dock utan att i nuläget kunnat påvisa smitta (januari 2020).

Hur smittar coronaviruset?

Coronavirus är en så kallad droppsmitta. Det innebär att sjukdomen sprids via nysningar, hosta eller kräkningar som ger en dusch av vätskedroppar. Dropparna når dock sällan mer än någon enstaka meter (till skillnad mot så kallad luftburen smitta som kan färdas långa sträckor).

Vilka symtom ger corona-viruset?

Symptomen på att någon har drabbats av sjukdomen är nysningar, hostningar, andningsproblem och feber. Detta är tecken som någon som vistats i Kina, Iran, Italien, Sydkorea eller i andra smittade områden ska vara observant på. Inkubationstiden ligger på 1-14 dagar, 5 dagar i snitt och väldigt sällan mer än 11 dagar.

Läs också: Feber hos vuxen – alla fakta du behöver

Finns det några speciella riskgrupper?

Äldre och multisjuka personer riskerar att drabbas allvarligare av coronaviruset.

Hur skyddar man sig mot coronaviruset?

Man skyddar sig genom att vidta sedvanliga smittskyddande åtgärder, till exempel genom att tvätta händerna ordentligt och ofta och undvik att röra i ansiktet och undvika kontakt med sjuka människor. Var extra uppmärksam om du vistats i områden där smitta har förekommit och besök inte marknader där djur säljs.

Läs också: Så tvättar du händerna korrekt för att undvika smitta

Skyddar munskydd mot coronaviruset?

Munskydd skyddar inte mot smitta utan används framför allt för att inte sprida eventuell smitta vidare.

Kan man resa till Kina trots coronaviruset?

Utrikesdepartementet, som tar beslut om de rekommendationer avseende resmål som finns i Sverige, har gått ut med avrådan om att resa till Kina, Sydkorea, Iran och Italien.

Varför heter det coronaviruset?

Om man tittar på viruset i mikroskop så ser det ut som krona och det latinska namnet för krona är just corona.

Läs också: Allt om vinterkräksjukanKällor: 1177, Svenska Dagbladet, SVT, Expressen, Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen