Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 november 2018

Svininfluensa på intåg – dags att vaccinera sig

Nu är det dags att vaccinera sig mot säsonginfluensan. Folkhälsomyndigheten räknar med att svininfluensan blir den dominerande typen.

 Risken att svininfluensan skulle slå så hårt säsongen 2018/2019, vilket den gjorde 2009, är liten menar smittskyddsläkare.
Risken att svininfluensan skulle slå så hårt säsongen 2018/2019, vilket den gjorde 2009, är liten menar smittskyddsläkare. FOTO: iStock

Den 6 november börjar årets influensavaccinationer runtom i landet. Till de som uppmanas att vaccinera sig hör gravida, samt människor över 65 år eller i vårdnära yrken.

Folkhälsomyndigheten räknar med att influensa A (H1N1), i folkmun kallad svininfluensan, kommer tillbaka på bred front. Men årets vaccin ska skydda mot just svininfluensan.

Läs också: 6 tecken på bihåleinflammation

Slog hårt 2009

När svininfluensan drog över landet år 2009 rapporterades flera fall av narkolepsi till följd av vaccinationen. Influensavaccinet som används i år skiljer sig dock från det pandemivaccin man använde 2009 och därför är risken för narkolepsi inte väsentlig.

Risken att svininfluensan skulle slå så hårt som den gjorde 2009 är liten, menar smittskyddsläkare.

– Det är en helt annan situation nu än 2009 då viruset var helt nytt. Nu är det ändå så att en del har en viss immunitet så det finns inte den risken att det får en jättestor spridning även om det kan komma att dominera, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén, till SVT Nyheter.

Läs också: 4 ovanor du bör undvika i förkylningstider

Många sjuka trots vaccin

Det är ett stort pussel att lägga inför varje influensasäsong. Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) ska inför varje säsong förutspå vilka stammar som kommer att dominera och därmed ingå i vaccinet innan smittspridningen börjar. Inför 2017/2018 missade WHO en stam som kom att bli den dominerade. Därför blev många som hade vaccinerat sig sjuka ändå.

– En konsekvens av det är att nästan alla landsting nu har bytt till det fyrvalenta vaccinet som innehåller fyra stammar, de båda B-linjetyperna och två A-subtyper, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Läs också: Lena och lindra med hemgjord flunsaglass

Tillhör du en riskgrupp?

Du tillhör en riskgrupp om du är 65 år eller äldre, eller om du är gravid. Du riskerar även att drabbas extra hårt av influensan – eller få följdsjukdomar – om du:

  • Har en hjärtsjukdom.
  • Har en lungsjukdom, som kol eller svår astma.
  • Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • Har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Är mycket kraftigt överviktig.
  • Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • Har flerfunktionshinder.

Källa: 1177 Vårdguiden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen