Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 september 2018

5 hälsoeffekter av broccoli

Alla studier pekar på att broccolin är en riktig supergrönsak. Förutom att motverka utvecklingen av cancer bidrar den dessutom till ett starkt immunförsvar och frisk tarmflora. Här är fem anledningar att äta broccoli så ofta du bara kan!

 Broccoli är rik på fibrer som håller magen i schack!
Broccoli är rik på fibrer som håller magen i schack! FOTO: Istock

Tvingade dina föräldrar dig att äta broccoli när du var barn? Det gjorde de rätt i! Broccoli är nämligen rena rama hälsobomben – inte minst tack vare den otroliga mängden C-vitamin.

100 gram broccoli ger dig upp till 150 procent av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin – vilket är mer än vad du hittar i apelsiner!

5 hälsoeffekter av broccoli

1. Stärker immunförsvaret

Broccoli innehåller en mängd näringsämnen som skyddar kroppen, så som vitamin A, vitamin C och antioxidanten glutation. I broccoli finns också en rad mineraler som har stärkande effekt på immunförsvaret, inte minst järn, zink, magnesium och kalcium.

2. Anses skydda mot allvarliga sjukdomar

Broccoli är rik på antioxidanter och har visat sig ha effekter mot både utveckling av cancer och inflammationssjukdomar. Kålämnena som finns koncentrerat i broccolin, särskilt svavelföreningen sulforaphane, kan påverka allt från tumörer till högt blodtryck. Svenska forskare har dessutom kommit fram till att broccoli kan sänka blodsockernivåerna hos patienter med diabetes typ 2.

Läs mer: Ny svensk forskning: Broccoli motverkar diabetes

3. Rik på fiber

Broccolin är rik på fibrer som gynnar de nyttiga bakterierna i tarmfloran. Den hjälper också till vid matsmältningen och håller helt enkelt magen i schack! Fibrerna behövs också för hjärtats hälsa. Substansen sulforafan aktiverar ett protein i kroppen som stoppar uppkomsten av plack i blodkärlen.

4. Bra för synen och ögonhälsan

Kanske har du hört talas om att morötter är bra för ögonen? Detsamma gäller broccoli, enligt forskare. Antioxidanterna lutein och zeaxantin som båda finns i broccoli kan skydda mot bland annat grå starr. Den stora mängden riboflavin, mer känt som vitamin B2, hjälper ögonens förmåga att anpassa sig till ljusförändringar. Brist på riboflavin kan leda till inflammation, dålig syn och trötta ögon.

5. Stärker skelettet

Broccoli innehåller faktiskt lika mycket kalcium som mjölk och är dessutom rik på kalium och vitamin K. Alla dessa näringsämnen stärker skelettet.

Källor: LiveScience, Steg för hälsa

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen