8 väldigt bra anledningar att äta citrusfrukter
I vintertider känns det fräscht att frossa i citrusfrukter. Bäst av allt är att de gör nytta också! Här är 8 anledningar till att citrus är bra för dig.
C-vitamin förebygger sjukdomar
En apelsin täcker hela dagsbehovet av vitamin C. Detta vitamin är en antioxidant som neutraliserar fria radikaler, bygger kroppens brosk- och benvävnad samt underlättar upptaget av järn från maten.
B-vitamin motverkar blodbrist
Citrus innehåller folat, ett B-vitamin som främjar ämnesomsättningen och bildningen av röda blodkroppar. Folat är extra viktigt att få i sig som gravid då fostret behöver det för att utvecklas normalt.
Läs även: Klementin, satsumas, mandarin – så skiljer du på citrusfrukterna
Fiber gynnar magen
Magen kommer att tacka dig om du väljer att äta en citrusfrukt i stället för att dricka ett glas juice.
Den hela frukten innehåller fibrer som går förlorade i vätskeform. Fibrer sätter tarmarna i arbete och bidrar med mättnadskänsla.
Mineraler bra för mycket
Kalcium, järn och magnesium är alla mineraler som finns i olika mängd i citrusfrukter. De hjälper på olika sätt till att upprätthålla kroppens många vitala funktioner.
Motverkar uttorkning
87 procent av en apelsin är vatten, för en grapefrukt är motsvarande siffra 92. Frukterna bidrar därmed till kroppens vätskebalans.
Vattenrika mellanmål mättar även på färre kalorier, ett trevligt trick om du vill hålla vikten i schack.
Antioxidanter i skalet
Det vita lagret på insidan av citrusfrukternas skal innehåller mängder av antioxidanter och lösliga fibrer. Dessa bidrar till mättnadskänsla och ett jämnt blodsocker.
Läs även: 20 välgörande teer som lindrar & stärker
Sänker blodtrycket
Grapefrukt innehåller mycket kalium som motverkar de negativa effekterna av salt, till exempel högt blodtryck.
Samma frukt har i studier visat sig sänka dåligt kolesterol.
Doften piggar upp
En skrubb med fräsch apelsindoft kan ge en härlig start på dagen. I hudvård används gärna citrusdofter för produkter som ska ha uppiggande effekt.
Källa: Ica, Må bra, Mitt kök, Livsmedelsverket