Därför är det bra att sucka
En ljudlig suck är för många förknippad med tristess och ett ohyfsat sätt att öppet visa sitt missnöje. Men faktum är att suckar är livsviktiga för oss!
Människor suckar i snitt var femte minut. Vissa suckar är demonstrativa och högst medvetna, men majoriteten handlar om att vi ska överleva, visar forskning.
Alla däggdjur suckar
Professorn Jack Feldman vid University of California, Los Angeles, har kunnat påvisa att alla däggdjur ger ifrån sig suckar.
En suck är nämligen ett sätt att få i sig mer syre. I våra lungor finns alveoler, små strukturer som kan liknas vid ballonger.
När vi andas in fylls alveolerna med den luft som sedan syresätter blodet. De små ballongerna kollapsar med jämna mellanrum och då behövs en extra kraft för att få in samma syrehalt. Då krävs en suck!
Läs också: Tuppluren – därför är den bra för din hälsa
Suckar är stressreducerande
Utan suckar skulle blodet få allt mindre syre och vi skulle inte kunna överleva. Men det finns fler positiva effekter av att dra en suck.
När vi blir stressade förbereder sig kroppen för strid genom att dra korta, djupa andetag – och sucka mer. Suckarna fungerar som en sorts bromskloss i kaoset. Kroppen tvingas komma ned i varv.
Suckar är känslosignaler
Norsk forskning har visat att suckar också signalerar för hjärnan när det är dags att ge upp någonting som tynger oss.
När vi ger ifrån oss en suck liknar psykologiprofessorn Karl Halvor Teigen det vid att vi trycker på en återställningsknapp som låter oss gå vidare känslomässigt – ytterligare en sorts överlevnadsmekanism.
Källa: Hälsoliv