Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 augusti 2018

Därför är det bra för hälsan att ha katt

Att umgås med en katt tycker många är mysigt, men det är också bevisat bra för hälsan. Pulsen går ner och blodtrycket minskar.

 Katter – och hundar – har oväntade effekter på hälsan, visar flera studier.
Katter – och hundar – har oväntade effekter på hälsan, visar flera studier. FOTO: Istock

Flera studier visar att gosande med katter är nyttigare än du kan tro.

Redan 2009 kom en gedigen studie som visade att de som lever ihop med katter löper mindre risk att drabbas av både stroke och hjärtattack.

Förvånande resultat

Forskarna hade följt 4 000 personer mellan 30 och 75 år under tio års tid. När man mätte deras puls och blodtryck visade det sig att kattägarna var mindre stressade än andra.

Läs också: Getterna som yogar med människorFaktum är att även forskarna blev förvånade över resultatet, skriver Expressen Hälsoliv.

– Det visade sig att bara att äga en katt minskade risken för hälsoproblem, men också hur viktigt det är att kela med sin katt – det minskade risken ytterligare, berättar professor Padnan Quershi, forskaren som ledde studien på University of Minnesota i USA.

Läs också: Andningsövningen som gör underverk – på 10 minuter

Även hundar påverkar hälsan

Kanske bidrar även känslan av samhörighet och mindre ensamhet till att kattägare är mindre stressade?

En studie från 2017 visar att också hundägare har en lägre stressnivå än genomsnittet. En förklaring är att hundar både ger ett socialt sammanhang och motivation att röra på sig, skriver tidskriften Nature.

Läs också: Flytta till tystnaden – och bli smal!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen