Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 november 2018

Därför är du trött hela tiden – och så blir du pigg

Årets tyngsta månad måste ändå vara november. Vi är trötta och håglösa helt utan anledning. Eller? Det här beror din utmattning förmodligen på.

 Det finns många saker som spelar in när vi känner oss orkeslösa – och flera saker som piggar upp.
Det finns många saker som spelar in när vi känner oss orkeslösa – och flera saker som piggar upp. FOTO: Istock

November är grått, grått, grått… och du är trött, trött, trött. För att komma till rätta med problemet är första steget att ta reda på vad som får just dig att tappa gnistan.

Det finns en lång rad av anledningar till att du kan känna dig kraftlös så här års.

Därför är du trött

Stress

Om du har det stressigt om dagarna tär det på dina krafter. Försök att några gånger om dagen stanna upp och ta tre djupa andetag.

Är det axlarna som sitter högt uppe vid öronen eller andningen som är kort och snabb? Vänd dig inåt och känn efter var i kroppen stressen tar sig uttryck. Genom att bli medveten om dess påverkan kan den lättare hanteras.

Alkohol och nikotin

En sängfösare i form av alkohol är inte så god idé som det låter. En kopp glögg eller ett glas vin kan leda till att din sömn blir ytligare och oroligare. Alkohol förkortar även sömnen och du kommer at vakna tidigare än du annars brukar.

Rökare och snusare kan på grund av nikotinintaget ta längre tid på sig att somna, och de vaknar oftare.

Koffein

Om du har för vana att dricka koffeinhaltiga drycker som kaffe, te, cola eller energidryck för att piggna till bör du vara noga med att inte göra det för långt in på dagen.

Forskning har visat att det tar upp till tio timmar innan koffeinet går ur kroppen. Hur vi påverkas är samtidigt högst individuellt och en del personer kan till och med ha utvecklat en sorts immunitet mot dess effekter.

Järnbrist

För lite järn kan leda till en blodbrist som i sin tur gör dig trött och slö. Om du misstänker att du lider av järnbrist gör du gott i att ta ett tillskott eller äta saker som kött, fisk och blodpudding.

Kombinera gärna med c-vitaminrika livsmedel. På så sätt förenklar du för kroppen att ta upp järnet.

Känslor av oro

Tankar som snurrar kan ge upphov till en utmattning som inte står i proportion till hur mycket energi du borde lägga ner.

Försök att finna roten till din oro, fråga människor som berörs om det du känner är befogat och upptäck i bästa fall att det som tynger dig sedan släpper.

Läs också: Vargtimmen: Därför vaknar du alltid samma tid – och kan inte somna om

Kost

När du är trött ökar suget efter snabba kolhydrater och socker eftersom detta ger snabba kickar. Problemet är att ditt blodsocker hoppar på en berg- och dalbana med höga toppar och djupa dalar. Efter en näve smågodis försjunker du snart i en svacka lika djup som den du kände innan, om inte djupare.

Satsa i stället på att äta mycket av omega 3-fetter, sädesslag som havre, bovete, quinoa, mörkgröna bladgrönsaker som grönkål och spenat, samt nötter och bär.

Hormoner

Trötthet är ett vanligt tecken på hormonell obalans. Stress, dåliga sömnvanor och fel kost påverkar hormonerna i kroppen.

Viktigt för att hålla det sköra hormonella systemet i schack är att få ordentlig återhämtning. Sov gott så att nivåerna får maximal möjlighet att stabilisera sig.

Sömnapné

Upprepade andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné, beror oftast på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen. Andningsuppehållen stör sömnen och du vaknar upp utan att ha vilat ut ordentligt.

Ett vanligt tecken på sömnapné är snarkningar. Om du misstänker att du lider av tillståndet, kontakta vården.

Skärmtid

Det blå ljuset från mobil- och datorskärmar lurar kroppen att tro att det är dag.

Om du ligger i mörkret och surfar med mobilen det sista du gör innan läggdags kommer du få svårare att somna och därmed kortare tid för återhämtning.

Läs också: Experternas knep: Det ska du göra för att sova bättre

Fel kudde

En bra kudde ska ge din nacke stöd utan att sjuka ihop för mycket när du sover.

Har du fel kudde kommer du röra på dig mer i sömnen för att hitta ett bättre läge. Du sover ytligare och vaknar med stel nacke och spända axlar. Dagen går och den molande värken kommer att göra dig tröttare än nödvändigt.

Sömpositionen

Sovpositionen kan påverka din sömnkvalité mer än du tror. Att ligga på sidan kan leda till en snedbelastning på höften som i sin tur ger upphov till ryggont.

Värk påverkar dig under dagen och du blir trött som följd.

Så blir du pigg

Sov och vila ordentligt

Prioritera en god natts sömn. Om du inte skulle lyckas få det försök att komplettera med vila.

Forskning har visat att en tupplur på 60-90 minuter mitt på dagen är bra för minnet, stärker musklerna, reducerar stressnivån och minskar godissuget.

Läs också: Tuppluren – därför är den bra för din hälsa

Ät rätt och varierat

Matkoma är det som infinner sig efter en riktigt rejäl måltid. Blodet transporteras från hjärnan till magen för att tarmarna ska få kraft att smälta maten. Resultatet blir en trötthet som hindrar dig från att fortsätta din dag som planerat.

Försök att i möjligaste mån hålla ett jämt blodsocker med regelbundna mindre måltider. Undvik sockerkickar och tunga flottiga måltider, speciellt om du har mycket att göra.

Fyll på med vitaminer

Färgglada grönsaker, rotfrukter och frukt är vitaminbomber som du mår bra av att fylla på med.

D-vitamin motverkar depression och finns i fet fisk och skogssvamp som kantareller.

Läs också: 4 viktiga hälsoeffekter av D-vitamin

Motionera regelbundet

Pulshöjande träning frigör hormoner och signalsubstanser som ger oss en energikick. Har du möjlighet att gå ut en stund mitt på dagen kan en promenad i friska luften vara minst lika välgörande och uppiggande.

Ta för vana att röra på dig i snitt 30 minuter om dagen och dina energidepåer kommer att fyllas på med välbehag.

Källa: Vårdguiden 1177, Hälsoliv, Måbra, Metro

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen