Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 augusti 2017

Därför är räven ett gott tecken: Lägre risk för borrelia

Finns det mycket rävar där du bor? Då har du mindre risk att drabbas av fästingburen borrelia, visar en ny studie.

 En rävunge utan för sitt gryt är såklart söt som socker men även ett hälsotecken.
En rävunge utan för sitt gryt är såklart söt som socker men även ett hälsotecken. FOTO: IBL

Att få syn på en räv kring huset där man bor kan innebär blandade känslor, i synnerhet om man är höns– och kaninägare. Men faktum är att det är goda nyheter för hälsan, enligt en ny studie.

Minskar risken för fästingsmitta

Räven, och även mården, minskar risken för fästingburen borrelia, skriver SVT nyheter. En studie, gjord i Nederländerna, visar att förekomsten av smittbärande fästingar var hela 85 procent lägre i områden med rödräv och mård jämfört med områden där de inte är lika vanliga.

Rovdjur bra för människan

– Detta är den första studien som empiriskt visar att rovdjur är bra för din hälsa med hänsyn till fästingburna smittor, säger Taal Levi, ekolog vid Oregon State University, till New York Times.

Rovdjuren tycks bryta smittkedjan och den förklarande länken är möss, som är rävens huvudföda och värddjur för fästingen. Forskarna tror att mössen håller sig gömda i sina hålor under marken när räv eller mård är i närheten. Det bidrar till att fästingarna får svårare att komma åt smågnagarna och sprida smittan.

Läs också: Allt du behöver veta om fästingar – och så skyddar du dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen