Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 8 februari 2017

Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Trött? Grattis! Då är är du säkert en kreativ person. Det visar forskning både från Sverige och England.

Är du en sådan som gillar att ta en tupplur på maten, eller sova lite längre på morgnarna? Då är du säkert en kreativ person. Och troligen en kvinna.

Enligt sömnforskare på Loughboroughuniversitetet i England behöver kvinnor mer sömn än män eftersom kvinnors hjärnor är mer komplexa.

Kvinnor använder mer hjärna

– Kvinnor är bättre på multi-tasking, de gör mycket på en gång och är flexibla så de använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör, säger professor Jim Horne till New York Post.

Kvinnor är mer känsliga för sömnbrist än vad män är enligt Jim Horne.

– Sömnbrist leder till större risk för depression och ilska.

Topprestation kräver vila

Men det är inte bara kvinnor som behöver mer sömn och vila. Även kreativa män behöver det.

Vilopauser, ibland längre, är viktigt för att man ska kunna topprestera eller bibehålla sin kreativitet. Det menar Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet i Dagens Nyheter.

Men det är inte bara tvära kast mellan intensivitet och vila som präglar en kreativ person. Han eller hon kan också vara både väldigt sociala och väldigt introverta.

Så ta en tupplur. Din hjärna behöver det.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen